skład / składniki
metoda gotowania
najpierw umyj jagody i owoce. Aby uzyskać prawidłowe proporcje, agrest należy zważyć. Przenieś do odpowiedniego pojemnika i przykryj cukrem.
wstrząśnij trochę, aby cukier i masa się wymieszały i zalej wodą. Podpal i poczekaj, aż nasz dżem się zagotuje. Aby nie tracić czasu, pokrój owoce cytrusowe w kostkę (pół centymetra), a mianowicie cytrynę i pomarańczę. Nie zapomnij wyjąć kości. Miałem szczęście, nie było ich w pomarańczy, aw cytrynie była tylko jedna kość! Teraz dodaj owoce cytrusowe do jagód i gotuj przez kolejną 1 godzinę na małym ogniu. Po ustawieniu naszego dżemu na noc. Rano będzie miał piękny szkarłatny kolor. Moim zdaniem na kolor ma wpływ pomarańcza, ponieważ na początku była zielona.
teraz myjemy i sterylizujemy nasze słoiki. W nich położymy dżem. Usuń nasz dżem z ognia i zwiń go w słoiki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g