Smoothie kefir banan owsianka

zdrowy styl życia-łatwe i proste! Spróbuj! Koktajl z kefiru, banana i płatków owsianych to świetna opcja na szybkie i zdrowe śniadanie przed rozpoczęciem dnia pracy. Aby go przygotować, musisz namoczyć płatki owsiane w kefirze. Można to jednak zrobić wieczorem, a rano szybko uzyskać obfity i pożywny napój z błonnikiem.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 83 % 15 g
72 kcal
IG: 27 / 73 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

ten przepis jest odpowiedni dla każdego, kto obserwuje swoją sylwetkę i stara się jeść tylko właściwe i zdrowe jedzenie. Taki sycący i pożywny koktajl to świetna alternatywa dla zwykłych płatków owsianych, do których wielu jest przyzwyczajonych na śniadanie. Przygotowanie jest bardzo proste i łatwe. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko blendera, aby ubić wszystkie produkty w jedną masę.

aby płatki owsiane nie były twarde i nie wybijały się zbytnio z jednorodnej konsystencji płynnego napoju, najlepiej namoczyć je przez chwilę. Konieczne jest umieszczenie odpowiedniej ilości płatków w filiżance i zalanie ich w połowie porcji kefiru na co najmniej godzinę (może być więcej). Jeśli smoothie ma być przygotowane jako szybkie śniadanie, wieczorem można wlać płatki owsiane kefirem i wstawić do lodówki.

następnie musisz przygotować wszystkie inne produkty-opłucz owoce, wysusz je i usuń ze skóry. Banan (najlepiej dojrzały i miękki) rozbij na średniej wielkości kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. A jabłko (wybierz odmianę według własnych upodobań) pokrój ostrym nożem drobno w kostkę.

dodaj pozostałą porcję kefiru i trochę syropu klonowego do owoców, aby uzyskać słodycz (opcjonalnie). Kefir do koktajli nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. W zależności od tego koktajl będzie miał inną konsystencję - bardziej płynny lub grubszy.

po dodaniu owoców, kefiru i syropu do blendera należy włączyć urządzenie i ubić wszystkie produkty ze sobą przy minimalnej prędkości. Powinieneś uzyskać jednorodną płynną masę przeplataną małymi kawałkami jabłek.

następnie dodaj płatki owsiane namoczone w kefirze do blendera i ponownie ubij, stopniowo zwiększając prędkość. Jednocześnie płatki owsiane nie muszą być mocno przerywane, błonnik w nim jest bardzo przydatny dla naszego organizmu.

to wszystko! Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe! Pozostaje udekorować go według własnego gustu (opcjonalnie), na przykład kakao, cynamonem, nasionami lub posiekanymi orzechami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g

Podobne przepisy