skład / składniki
metoda gotowania
1. Posortuj agrest, usuń zanieczyszczenia, uszczypnij ogony po obu stronach. Umyj przygotowane jagody i połóż je na ręczniku do wyschnięcia.
2. Przenieś agrest do emaliowanej patelni o odpowiedniej wielkości. Wypełnij agrest połową cukru, pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny lub godzinę. W tym czasie agrest da sok. Zdarza się, że jagody nie dają soku, co oznacza, że będą musiały zostać przebite szpikulcem.
3. Wlej wodę do agrestu.
4. Umieść rondel z przyszłym dżemem na małym ogniu, zagotuj zawartość.
5. Wlej pozostały cukier do rondla, delikatnie wymieszaj masę jagodową. Lepiej to zrobić drewnianą szpatułką.
6. Na powierzchni dżemu utworzy się piana-usuń ją .
7. Gotuj dżem na minimalnym ogniu przez 5 minut po ugotowaniu, a następnie wyjmij patelnię z pieca, pozwól zawartości całkowicie ostygnąć.
8. Ponownie umieść garnek na kuchence, zagotuj, gotuj przez 5 minut, wyjmij i ostudź.
9. Powtórz to samo po raz trzeci, dopiero po pięciominutowym gotowaniu wlej gorący dżem do małych wysterylizowanych słoików. Zamknij sterylnymi pokrywkami i pozostaw do ostygnięcia na ciepło.
przechowuj pięciominutowy dżem w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g