skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pokrzywy z jajkami w pośpiechu? Przygotuj jedzenie. Najlepszy czas na przygotowanie takiej sałatki to wczesna wiosna, w tym czasie pokrzywa jest zdrowa i soczysta. Uważaj, pokrzywa jest bardzo paląca, więc rozerwij ją w rękawiczkach!
Krok 2:
Oprócz pokrzywy będziesz potrzebować wcześniej ugotowanych jajek, śmietany, pietruszki, ząbka czosnku i soli do smaku. Możesz wziąć swoje ulubione warzywa: zieloną cebulę, szczaw, koperek! Dobrze umyj pokrzywy.
Krok 3:
Następnie zalej go wrzącą wodą i odczekaj 1-2 minuty, nie dłużej, w przeciwnym razie pokrzywa straci swój wygląd i korzyści! To wrząca woda uwolni ją od pieczenia.
Krok 4:
Następnie odcedź wrzącą wodę i lekko wyciśnij pokrzywy. Jeśli to możliwe, osusz go ręcznikami papierowymi.
Krok 5:
Obierz jajka.
Krok 6:
I drobno posiekaj. Sposób krojenia nie jest ważny — jak chcesz, więc pokrój. Ułóż pokrojone jajka w salaterce.
Krok 7:
Zmiel pokrzywy. Dodaj go do jajek.
Krok 8:
Dobrze umyj i osusz warzywa. Pokrój ją.
Krok 9:
Posiekaj obrany ząbek czosnku nożem.
Krok 10:
Dodaj czosnek i pietruszkę do salaterki.
Krok 11:
Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną lub, alternatywnie, dowolnym nierafinowanym olejem roślinnym, dopraw solą do smaku.
Krok 12:
Wymieszaj-sałatka jest gotowa! Natychmiast podawaj go do stołu, w przeciwnym razie warzywa wypuszczą sok, a sałatka straci apetyczny wygląd. Smacznego!
dla tych, którzy chcą z korzyścią urozmaicić swoją dietę, taka sałatka jest idealna! Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i zwiększa liczbę czerwonych krwinek (są to czerwone krwinki). Innymi słowy, co dziwne, pokrzywa może znacznie poprawić skład krwi. Dodaję pokrzywy do zielonego barszczu i spróbowałem takiej sałatki po raz pierwszy — szczerze przyznaję, byłem sceptyczny! I na próżno-okazało się bardzo smaczne!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g