solony karmel z solą morską lub sosem karmelowym

Piękny i wyrafinowany-karmel sprawia, że smak jest wielopłaszczyznowy! Idealny przepis na szybkie gotowanie słono-słodkiego karmelu, który doskonale nadaje się jako dodatek do lodów, różnych deserów i mile zaskoczy swoim dobrym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 37 % 22 g
węglowodany 62 % 37 g
349 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słono-słodkiego sosu karmelowego do różnych deserów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sześćdziesiąt gramów wody do rondla i umieść na włączonym piecu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwieście gramów cukru do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj syrop cukrowy, włączając piec do ognia nieco powyżej średniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów 33% śmietany do rondla, a następnie doprowadź na kuchence do stanu gorącego, ale nie do wrzenia. Ilość śmietany w przepisie jest regulowana w zależności od celu, w jakim przygotowujemy karmelowy słodko-słony syrop, jeśli do impregnacji ciasta potrzebujesz dwustu pięćdziesięciu mililitrów, jak w naszym przepisie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy tylko syrop cukrowy na patelni nabierze złotego odcienia, usuń go z pieca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cienką strużkę śmietany do rondla z syropem, dobrze wymieszaj podczas dodawania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść patelnię na kuchence i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem trzepaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż czterdzieści gramów masła na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej pół łyżeczki soli morskiej do rondla.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotujemy karmel przez kolejne dwie minuty, nie zapominając o mieszaniu w tym procesie, po czym wyjmujemy patelnię z pieca.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Syrop karmelowy jako dodatek do impregnacji ciasta jest gotowy! Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów!

Karmel w domu! Wyjątkowy sos według najprostszego przepisu! Szybki, smaczny i delikatny - Solony Karmel ze śmietaną! Piękne i wykwintne! Sprawia, że smak jest bogaty i wieloaspektowy! Polecam ten solony karmel do różnych deserów-od naleśników po ciasta. Eliminuje pojawienie się słodkiej słodyczy i podkreśla wszystkie indywidualne niuanse każdego rodzaju pieczenia. Przygotuj tę niezrównaną "przyprawę", a zrozumiesz, że nigdy nie próbowałeś tak doskonałego sosu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy