skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować galaretkę z agrestu, potrzebujemy: wody, agrestu (Zielonego lub czerwonego lub mieszanki odmian), skrobi i cukru.
Krok 2:
Agrest posortuj, Usuń kucyki i dokładnie spłucz.
Krok 3:
Włóż jagody do rondla i zalej 1,4 litra wody.
Krok 4:
Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę na średnim ogniu. Gotuj przez 5 minut.
Krok 5:
Gotowy kompot przecedzić przez sito.
Krok 6:
Agrest przetrzeć przez sito do przecedzonego wywaru. Wyrzuć oponki.
Krok 7:
Dodaj cukier. Wymieszać. Gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 8:
Skrobia zalać pozostałą szklanką wody i wymieszać. Zwykle do galaretki dodaje się skrobię ziemniaczaną,ale można też kukurydzę. Należy jednak pamiętać, że skrobia kukurydziana gęstnieje słabiej niż skrobia ziemniaczana, dlatego należy ją dodać około półtora razy więcej.
Krok 9:
Przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej rozcieńczoną skrobię do kompotu, starając się uniknąć tworzenia grudek. Kontynuując mieszanie, zagotuj galaretkę. Gotuj przez około 30 sekund, a następnie usuń galaretkę z ognia.
Krok 10:
Wlej galaretkę do szklanek i podawaj. Smacznego!
aby uchronić się przed beri-beri, wystarczy zjeść jedną garść jagód dziennie. Wysoka zawartość składników odżywczych pozwala chronić organizm przed brakiem witamin, przeziębieniami, infekcjami, wzmacnia odporność, poprawia napięcie mięśni.
kompleks witamin i pierwiastków śladowych przyczynia się do regeneracji organizmu po poważnych chorobach, operacjach, pracy fizycznej i umysłowej.
magnez, żelazo i inne pierwiastki biorą udział w procesie hematopoezy. Lekarze zdecydowanie zalecają stosowanie agrestu w chorobach krwi jako uzupełnienia głównego leczenia.
duża zawartość witaminy C stała się kluczem do wzmocnienia obrony, zwiększenia odporności na bakterie i wirusy.
przedstawiciele grupy B stymulują procesy metaboliczne, korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka, poprawiają sen, eliminują depresję, lęk.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g