galaretka Agrestowa

agrest jest często niedoceniany, co jest bardzo zdrową jagodą. Każda odmiana agrestu nadaje się do galaretki. W zależności od tego galaretka będzie bardziej kwaśna lub słodsza. Z ciemnym agrestem galaretka jest bardziej kwaśna. Z Zielonym (jeśli jagody są Dojrzałe, Duże) - słodsze. Ale w obu przypadkach jest to bardzo zdrowy i smaczny napój-magazyn witamin.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
24 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować galaretkę z agrestu, potrzebujemy: wody, agrestu (Zielonego lub czerwonego lub mieszanki odmian), skrobi i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Agrest posortuj, Usuń kucyki i dokładnie spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do rondla i zalej 1,4 litra wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę na średnim ogniu. Gotuj przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy kompot przecedzić przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Agrest przetrzeć przez sito do przecedzonego wywaru. Wyrzuć oponki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier. Wymieszać. Gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrobia zalać pozostałą szklanką wody i wymieszać. Zwykle do galaretki dodaje się skrobię ziemniaczaną,ale można też kukurydzę. Należy jednak pamiętać, że skrobia kukurydziana gęstnieje słabiej niż skrobia ziemniaczana, dlatego należy ją dodać około półtora razy więcej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej rozcieńczoną skrobię do kompotu, starając się uniknąć tworzenia grudek. Kontynuując mieszanie, zagotuj galaretkę. Gotuj przez około 30 sekund, a następnie usuń galaretkę z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej galaretkę do szklanek i podawaj. Smacznego!

aby uchronić się przed beri-beri, wystarczy zjeść jedną garść jagód dziennie. Wysoka zawartość składników odżywczych pozwala chronić organizm przed brakiem witamin, przeziębieniami, infekcjami, wzmacnia odporność, poprawia napięcie mięśni.

kompleks witamin i pierwiastków śladowych przyczynia się do regeneracji organizmu po poważnych chorobach, operacjach, pracy fizycznej i umysłowej.
magnez, żelazo i inne pierwiastki biorą udział w procesie hematopoezy. Lekarze zdecydowanie zalecają stosowanie agrestu w chorobach krwi jako uzupełnienia głównego leczenia.
duża zawartość witaminy C stała się kluczem do wzmocnienia obrony, zwiększenia odporności na bakterie i wirusy.
przedstawiciele grupy B stymulują procesy metaboliczne, korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka, poprawiają sen, eliminują depresję, lęk.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy