Sałatka z mango, awokado i kurczakiem

pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka na świątecznym stole. Sałatka z mango, awokado i wędzonym kurczakiem na poziomie restauracji, bardzo łatwa do zrobienia w domu. W końcu zarówno mango, jak i awokado są teraz dostępne bezpłatnie. Możesz wziąć kurczaka nie tylko wędzonego, ale także gotowanego lub pieczonego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 26 % 6 g
143 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z mango, awokado i wędzonym kurczakiem? Na początek musisz zmierzyć składniki. Rukolę umyć i osuszyć. Rozerwij duże liście na małe kawałki. Orzechy sosny smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki. Możesz wziąć gotowanego kurczaka, ale z wędzonym jest smaczniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mango obrać, przeciąć na pół, usunąć pestkę. Pokrój miąższ na małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój awokado wzdłuż na dwie połówki, usuń pestkę. Obierz połówki i pokrój na małe plasterki. Natychmiast skrop awokado sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tankowanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sok pomarańczowy, oliwa z oliwek, musztarda, Sole i pieprz połącz i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż rukolę na talerzu. Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki mango i awokado na kurczaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sałatkę dressingiem i posyp orzeszkami pinii na wierzchu.

w tej sałatce podobało mi się jasne połączenie wędzonego kurczaka z egzotycznymi owocami, mango i awokado, które doskonale podkreśla rukola i orzeszki piniowe. Wspaniała gra o Smaku! Ja i moja rodzina byliśmy zachwyceni. Naprawdę-jak w drogiej restauracji!

Sałatka z mango, awokado i kurczakiem jest również dobra, ponieważ wędzonego kurczaka, którego nie każdy może jeść, można łatwo zastąpić pieczonym, a jeszcze lepiej gotowanym. Więc sałatka okaże się bardziej dietetyczna.

ze składników, które można zastąpić, zaznaczyłbym rukolę. Uwielbiam ten rodzaj sałatki ze względu na jej niezwykły, wyspiarski smak, ale wśród moich znajomych są tacy, którzy kategorycznie nie lubią tego smaku. Jeśli należysz do tych samych miłośników rukoli, zastąp ją zwykłymi liśćmi sałaty. Smak potrawy oczywiście się zmieni, ale pozostanie równie niezwykły dzięki obecności egzotycznych owoców.

awokado do tej sałatki radzę wybrać normalny stopień dojrzałości, aby nie była zbyt twarda, ale też niezbyt miękka. Niedojrzałe awokado będzie bez smaku, a przy przejrzałym ryzykujemy puree zamiast kawałków, co może zepsuć wygląd sałatki.

smacznego! Ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy