pesto na zimę z bazylii w domu
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. W misce robota kuchennego Wrzuć bazylię, nasiona słonecznika (lub orzechy), czosnek, parmezan i sok z cytryny. Rozdrobnić.
2. Dodaj oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Możesz sprawić, że pesto będzie gęstsze lub bardziej płynne (jak chcesz).
3. Dopraw solą i pieprzem.
4. Część pesto można pozostawić i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni. Aby jeść pesto z gorącym dodatkiem w zimie, wyślij przedmiot do zamrażarki-tam sos można przechowywać przez 6 miesięcy!
Wzbogać swoją dietę i zawsze bądź pozytywny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g