Kremowa zupa ziemniaczano-kukurydziana
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Warzywa umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, seler drobno posiekać, czosnek przepuścić przez prasę.
2. W grubo ściankowym rondlu rozgrzej olej. Rozłóż seler. Smażyć, mieszając, przez około 7 minut.
3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
4. Włóż ziemniaki do garnka.
5. Wlać wodę, sól, pieprz. Zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
6. Odcedź płyn ze słoika z kukurydzą w puszkach, dodaj ziarna do zupy. Ogrzewać przez 5 minut.
7. Wlać śmietanę, podgrzewać przez 1 minutę. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
8. Umyj pietruszkę, drobno posiekaj i dodaj do zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g