skład / składniki
metoda gotowania
przed marynowaniem konieczne jest przygotowanie imbiru do procesu konserwacji. Dokładnie opłucz grzyby pod bieżącą wodą w misce, kilkakrotnie zmieniając wodę. Konieczne jest usunięcie wszystkich śmieci, gałązek i ziemi, które nieuchronnie trafiają do kosza podczas zbierania grzybów. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, aby szklanka wody. Po rozłożeniu imbiru na desce do krojenia odetnij wszystkie uszkodzone obszary, które nie nadają się do konserwacji.
w rondlu o odpowiedniej wielkości (aby zmieściły się wszystkie grzyby) zagotuj wodę i wrzuć do niej umyte grzyby. Gotuj grzyby od momentu ponownego zagotowania wody przez 10-15 minut. Ten czas wystarczy, aby grzyby stały się nieco bardziej miękkie, ale zachowały swój piękny kolor i charakterystyczny leśny smak.
po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia, odcedź i wrzuć grzyby do durszlaka lub przepuść przez duże sito. Ponownie opłucz grzyby pod strumieniem zimnej wody.
przygotuj odpowiedni pojemnik na grzyby. Dokładnie umyj słoiki, sterylizuj na parze, w piekarniku lub w inny sposób. Zagotuj pokrywki.
przygotuj marynatę dla imbiru. Zagotuj litr czystej wody w rondlu. Dodaj sól, cukier, pieprz, liść laurowy, goździki i cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj powstałą marynatę przez kilka minut. Na koniec dodaj ocet do konserwacji i zdejmij patelnię z ognia.
czosnek obrać, opłukać i włożyć do wysterylizowanych słoików. Wrzuć tam parasole suchego kopru i liści dębu (wcześniej umyj i poparz wrzącą wodą). Ugotowane grzyby równomiernie włożyć do słoików i zalać gotowaną marynatą. Zwiń pokrywki.
umieść zwinięte słoiki w ustronnym miejscu, odwracając je do góry nogami i przykrywając ciepłym kocem. W tej pozycji pozostaw puszki, aż całkowicie ostygną. Przechowuj gotowe marynowane grzyby w ciemnym, chłodnym miejscu przez rok. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g