skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z marchwi jak w jadalni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz jasną soczystą i słodką marchewkę, ponieważ od tego będzie zależeć smak potrawy. Dobrze umyj i wyczyść. Waga netto marchwi wynosi 450 g (mam jedną dużą i dwie małe marchewki).
Krok 2:
Przygotuj sos. Wyciśnij sok z połowy cytryny w wygodny dla Ciebie sposób. Usuń wszystkie kości.
Krok 3:
Wlej dwie łyżki oliwy z oliwek do małego pojemnika. Możesz go zastąpić dowolnym rafinowanym olejem roślinnym. Dodaj płynny miód, sok z cytryny, musztardę. Wziąłem zwykłą gotową nie pikantną musztardę. Możesz go zastąpić Dijon. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Tankowanie jest gotowe.
Krok 4:
Posiekaj obraną marchewkę na tarce po koreańsku. Możesz również użyć zwykłej średniej lub grubej tarki. Najważniejsze jest, aby marchewki były starte tak cienko, jak to możliwe.
Krok 5:
Umyj pietruszkę lub inne warzywa według własnego uznania, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj nożem.
Krok 6:
Przenieś startą marchewkę do odpowiedniego pojemnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na wierzch polej przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszaj sałatkę widelcem lub tylko rękami.
Krok 7:
Podawaj sałatkę od razu. Nie potrzebuje nalegań. Smacznego!
sałatka jest lekka, orzeźwiająca, delikatna, bez czosnku i majonezu, dobrze smakuje. Nadaje się na każdą okazję, jako niezależne danie lub dodatek. Taka sałatka była przygotowywana po raz pierwszy. Moja rodzina i ja naprawdę to lubiliśmy. Podawana jako dodatek do pieczonego mięsa. Nawet ci, którzy nie lubią marchewki, z pewnością docenią tę sałatkę.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g