solenie russula na gorąco Liśćmi Dębu

lubisz russula? Przepis na pyszne solone grzyby dla ciebie! Solenie russula na gorąco z dodatkiem liści dębu raczej nie sprawi, że poczujesz się zmęczony. W końcu gotowanie takich grzybów wcale nie jest trudne i nie jest kosztowne, z wyjątkiem czasu oczekiwania. Ale jest plus, ponieważ słona russula jest gotowa do użycia w ciągu tygodnia. Można je podawać jako przekąskę lub dodatek do ziemniaków - smażonych, gotowanych, pieczonych, duszonych.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 1 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 D 45 min

przede wszystkim przygotowujemy grzyby: sortujemy je, czyścimy, myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi. Musisz pracować ostrożnie, ponieważ russula - grzyby są bardzo delikatne. Jeśli grzyby są małe, najlepiej pozostawić je w całości. Jeśli russula złapie duże, pokrój je na kilka części.

przygotowane grzyby przenosimy na patelnię, napełniamy wodą, aby grzyby były całkowicie pokryte wodą. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do umiarkowanego i gotujemy grzyby przez 10 minut. Nie zapomnij usunąć piany.

ugotowane grzyby wrzucamy do durszlaka (nad drugą patelnią, ponieważ nadal potrzebujemy bulionu), spłukujemy, a następnie posypujemy solą.

w pustym durszlaku wkładamy liście dębu, wiśni, chrzanu, kopru. Zagotuj czajnik i sparz zieleninę wodą w durszlaku. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki wzdłuż.

bierzemy czysty litrowy słoik, spłukujemy go wrzącą wodą i rozprowadzamy na dnie jedną trzecią czosnku, jeden kwiatostan koperku, liść wiśni, kilka groszków ziela angielskiego. Rozłóż warstwę russula na wierzchu, a na nim połowę pozostałego czosnku, liść chrzanu, drugi kwiatostan kopru, kilka ziaren pieprzu. I znowu warstwa russula. Kładziemy cały liść dębu wzdłuż ścian słoika, dodajemy pozostały czosnek.

teraz napełnij słoik bulionem do góry, włóż do głębokiej miski i wyjmij w chłodne miejsce na trzy dni. Po tym czasie zamykamy słoik pokrywką i wysyłamy do lodówki lub piwnicy, ogólnie rzecz biorąc, zawsze jest zimne miejsce. Po 7-10 dniach grzyby będą gotowe do podania, ale możesz otworzyć słoik później, ponieważ są przechowywane przez długi czas.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Russula - 17   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g

Podobne przepisy