skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim przygotowujemy grzyby: sortujemy je, czyścimy, myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi. Musisz pracować ostrożnie, ponieważ russula - grzyby są bardzo delikatne. Jeśli grzyby są małe, najlepiej pozostawić je w całości. Jeśli russula złapie duże, pokrój je na kilka części.
przygotowane grzyby przenosimy na patelnię, napełniamy wodą, aby grzyby były całkowicie pokryte wodą. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do umiarkowanego i gotujemy grzyby przez 10 minut. Nie zapomnij usunąć piany.
ugotowane grzyby wrzucamy do durszlaka (nad drugą patelnią, ponieważ nadal potrzebujemy bulionu), spłukujemy, a następnie posypujemy solą.
w pustym durszlaku wkładamy liście dębu, wiśni, chrzanu, kopru. Zagotuj czajnik i sparz zieleninę wodą w durszlaku. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki wzdłuż.
bierzemy czysty litrowy słoik, spłukujemy go wrzącą wodą i rozprowadzamy na dnie jedną trzecią czosnku, jeden kwiatostan koperku, liść wiśni, kilka groszków ziela angielskiego. Rozłóż warstwę russula na wierzchu, a na nim połowę pozostałego czosnku, liść chrzanu, drugi kwiatostan kopru, kilka ziaren pieprzu. I znowu warstwa russula. Kładziemy cały liść dębu wzdłuż ścian słoika, dodajemy pozostały czosnek.
teraz napełnij słoik bulionem do góry, włóż do głębokiej miski i wyjmij w chłodne miejsce na trzy dni. Po tym czasie zamykamy słoik pokrywką i wysyłamy do lodówki lub piwnicy, ogólnie rzecz biorąc, zawsze jest zimne miejsce. Po 7-10 dniach grzyby będą gotowe do podania, ale możesz otworzyć słoik później, ponieważ są przechowywane przez długi czas.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Russula - 17 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g