skład / składniki
metoda gotowania
1. Wyciągamy jagody żurawiny i porzeczki z zamrażarki, rozmrażamy. Teraz musimy zrobić z nich puree jagodowe, w tym celu ubijamy je blenderem na jednorodną masę.
2. Przenieś puree jagodowe na patelnię i wlej 800 ml wody, po zagotowaniu gotuj przez kolejne 5 minut.
3. Filtruj przez drobne sito lub gazę złożoną w 2-3 warstwach. Dodaj cukier do smaku i ugotuj syrop.
4. W szklance zimnej wody rozcieńczyć skrobię i wlać do syropu, szybko wymieszać, aby nie było grudek. Nie trzeba gotować przez bardzo długi czas, ponieważ garnek zaczął gęstnieć, usuwamy go z ognia, gdy napój ostygnie, stanie się jeszcze grubszy. Aby film nie tworzył się na powierzchni, można posypać cukrem na wierzchu i schłodzić pod zamkniętą pokrywką. Galaretkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g