galaretka z mrożonej żurawiny i czarnej porzeczki

ten napój to prawdziwy magazyn witamin w zimie! Galaretka okazuje się bardzo smaczna z kwaskowatością żurawiny i aromatem czarnej porzeczki, o bogatym, jasnym kolorze. Ten przepis na galaretkę jest lubiany nie tylko przez dorosłych, ale także stanie się ulubionym napojem dla dzieci.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Wyciągamy jagody żurawiny i porzeczki z zamrażarki, rozmrażamy. Teraz musimy zrobić z nich puree jagodowe, w tym celu ubijamy je blenderem na jednorodną masę.
2. Przenieś puree jagodowe na patelnię i wlej 800 ml wody, po zagotowaniu gotuj przez kolejne 5 minut.
3. Filtruj przez drobne sito lub gazę złożoną w 2-3 warstwach. Dodaj cukier do smaku i ugotuj syrop.
4. W szklance zimnej wody rozcieńczyć skrobię i wlać do syropu, szybko wymieszać, aby nie było grudek. Nie trzeba gotować przez bardzo długi czas, ponieważ garnek zaczął gęstnieć, usuwamy go z ognia, gdy napój ostygnie, stanie się jeszcze grubszy. Aby film nie tworzył się na powierzchni, można posypać cukrem na wierzchu i schłodzić pod zamkniętą pokrywką. Galaretkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy