Różne kompot z mrożonych jagód

kompot z mrożonych jagód doskonale ugasi pragnienie i odświeży. Jagody do gotowania kompotu nie muszą być rozmrażane, ponieważ uwolni się dużo soku, a zatem stracimy dużo witamin. Możesz wziąć dowolne mrożone jagody: wiśnie, porzeczki, truskawki, a jeszcze lepiej przygotować kompot z różnych mrożonych jagód.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
36 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 10 min

wlej wodę do rondla, podpal, dodaj cukier. Gdy woda się zagotuje, wlej jagody i gotuj na małym ogniu.
nie trzeba długo gotować, aby witaminy się nie rozpadły. Bardzo smaczny kompot uzyskuje się, jeśli dodasz cytrynę lub pomarańczę. Kiedy chcę dostać orzeźwiający napój, gotuję z dodatkiem liści mięty.
gdy jagody dały sok, gotuj je przez kolejne pięć minut, wyłącz ogień. Pozwól kompotowi parzyć przez kilka godzin pod zamkniętą pokrywką, aby stał się jeszcze smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy