skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę. Istnieje wiele różnych przepisów na sałatkę "brzoza", składniki w nich się różnią i przecinają, najważniejsze jest to, że jeden z nich jest zielony, produkt, który zostanie ozdobiony sałatką. Ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, odcedź bulion lub pozostaw do przygotowania zupy lub innych potraw. Mięso schładzamy i drobno kroimy nożem.
Krok 2:
Lepiej marynować cebulę, aby nie była zbyt gorzka. Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem, włóż do miski i zalej wodą, dodaj ocet, cukier, pozostaw na 15 minut.
Krok 3:
Grzyby można używać grzybów leśnych lub pieczarek. Umyj grzyby, pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju roślinnym przez 30 minut. Ochładzać.
Krok 4:
Umyj świeży ogórek, zetrzyj ćwiartkę, wyciśnij sok, odłóż miąższ na bok. Resztę ogórka kroimy na połówki kółek lub kostki.
Krok 5:
Jaja kurze umyć mydłem, aby uniknąć przedostania się drobnoustrojów chorobotwórczych do naczynia przez skorupkę jajka. Wkładamy do rondla, napełniamy wodą,podpalamy. Doprowadź do wrzenia, gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 minut. Chłodzimy jajka, obieramy, oddzielamy białka od żółtek i pocieramy je osobno.
Krok 6:
Białko jednego jajka pozostawia się do dekoracji sałatki.
Krok 7:
Rozłóż sałatkę warstwami, smarując każdą warstwę majonezem. Najpierw włóż mięso z kurczaka, nałóż cienką warstwę majonezu. Następnie posyp marynowaną cebulą. Następnie grzyby, majonez i posyp kostki świeżych ogórków. Następnie ponownie posmaruj majonezem. Posyp startymi białkami jaj kurzych, majonezem i żółtkami.
Krok 8:
Zaczynamy układać sałatkę. Z złożonego białka jaja kurzego wycinamy pień brzozy. Rozłóż to. Z startego świeżego ogórka robimy liście brzozy i liście na pniu drzewa. Możesz wyciąć paski z oliwek, będą to soczewice na pniu brzozy. Odstawiamy sałatkę do lodówki, moczymy na kilka godzin i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g