skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować tatar wołowy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wołowina jest używana na surowo, więc kupuj mięso tylko w zaufanym sklepie. Zamiast polędwicy możesz wziąć inną część tuszu do rzęs. Najważniejsze jest to, że mięso jest najświeższe-czerwone (nie szare i nie bordowe), bez specjalnego zapachu. Mięso powinno być zimne. Dlatego trzymaj go w lodówce lub na poduszce z lodu przed i podczas gotowania.
Krok 2:
Ciekawe. że niektórzy kucharze uważają, że Tatar musi być ugotowany i świeże mięso, ale są tacy, którzy twierdzą, że ciekawszy smak uzyskuje się z mrożonego mięsa. Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń wszystkie żyły i folie, jeśli są obecne. Pokrój mięso nożem na małe kawałki 0,3 - 0,5 cm, aby Tatar wyglądał schludnie, staraj się, aby kawałki miały ten sam kształt i rozmiar.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić bardzo drobno. To nie powinno być odczuwalne. Posiekaj również kapary, zieloną cebulę i kornuchon nożem. Dodaj do mięsa. Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sok z cytryny zdezynfekuje i zmiękczy mięso.
Krok 4:
Następnie dodaj musztardę i sosy. Dodając sos Tabasco, pamiętaj, że ma on różne stopnie ostrości. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Oddziel białka od żółtek. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przełóż z jednej połowy skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej przeleje. Żółtko pozostanie w skorupce. Białka można stosować w innych potrawach. Zostaw jedno żółtko do dekoracji. Drugi Dodaj do mięsa i wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Tatar można podawać ze zjeżdżalnią, ale lepiej jest użyć okrągłego lub prostokątnego pierścienia cukierniczego. Lekko dociśnij mięso, aby nie pozostały puste przestrzenie. Następnie zdejmij pierścień, udekoruj żółtkiem i ziołami.
podawaj tatar z grzankami chlebowymi, dekorując surowym żółtkiem i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g