Klasyczny tatar wołowy

Musisz spróbować francuskich klasyków! Dla jednych Tatar jest piękny, dla innych surowy i niemożliwy. Przepis spodoba się miłośnikom odtwarzania wykwintnych dań restauracyjnych w ich kuchni. Aby go ugotować, nie są wymagane żadne specjalne umiejętności.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 7 % 2 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować tatar wołowy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wołowina jest używana na surowo, więc kupuj mięso tylko w zaufanym sklepie. Zamiast polędwicy możesz wziąć inną część tuszu do rzęs. Najważniejsze jest to, że mięso jest najświeższe-czerwone (nie szare i nie bordowe), bez specjalnego zapachu. Mięso powinno być zimne. Dlatego trzymaj go w lodówce lub na poduszce z lodu przed i podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciekawe. że niektórzy kucharze uważają, że Tatar musi być ugotowany i świeże mięso, ale są tacy, którzy twierdzą, że ciekawszy smak uzyskuje się z mrożonego mięsa. Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń wszystkie żyły i folie, jeśli są obecne. Pokrój mięso nożem na małe kawałki 0,3 - 0,5 cm, aby Tatar wyglądał schludnie, staraj się, aby kawałki miały ten sam kształt i rozmiar.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić bardzo drobno. To nie powinno być odczuwalne. Posiekaj również kapary, zieloną cebulę i kornuchon nożem. Dodaj do mięsa. Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sok z cytryny zdezynfekuje i zmiękczy mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj musztardę i sosy. Dodając sos Tabasco, pamiętaj, że ma on różne stopnie ostrości. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Oddziel białka od żółtek. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przełóż z jednej połowy skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej przeleje. Żółtko pozostanie w skorupce. Białka można stosować w innych potrawach. Zostaw jedno żółtko do dekoracji. Drugi Dodaj do mięsa i wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tatar można podawać ze zjeżdżalnią, ale lepiej jest użyć okrągłego lub prostokątnego pierścienia cukierniczego. Lekko dociśnij mięso, aby nie pozostały puste przestrzenie. Następnie zdejmij pierścień, udekoruj żółtkiem i ziołami.

podawaj tatar z grzankami chlebowymi, dekorując surowym żółtkiem i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy