skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę coleslaw na zimę z papryką? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Biała kapusta jest odpowiednia. Jeśli użyjesz papryki w różnych kolorach, tak jak ja, otrzymasz jaśniejszą sałatkę. Lepiej jest wziąć dużą lub średnią sól kuchenną. Dzięki niemu kapusta jest smaczniejsza i przechowywana dłużej.
Krok 2:
Na początek przygotuj kapustę. Oczyść z wiotkich liści, dobrze spłucz i osusz, układając na bawełnianych lub papierowych ręcznikach. Drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym, usuwając łodygę i twarde łodygi liści. Kapusta z takim cięciem wygląda apetycznie i gotuje się szybciej. Przełóż do głębokiej miski, aby wygodnie wymieszać kapustę z resztą składników.
Krok 3:
Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. W tej formie szybciej marynuje się i nadaje smakowi kapusty słodkawe nuty. Przenieś do pojemnika z kapustą.
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Dodaj do miski z posiekanymi warzywami.
Krok 5:
Paprykę umyj, usuń łodygę, pokrój, obierz i pokrój w kostkę lub paski. Przenieś do reszty warzyw.
Krok 6:
Dodaj cukier, sól, olej i ocet.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj sałatkę. Mieszaj, aż będzie gładka i aż warzywa wytworzą sok.
Krok 8:
Przenieś sałatkę do czystych szklanych słoików i przykryj. Przechowuj sałatkę w lodówce. Jeśli planujesz przechowywać kapustę dłużej niż 4 miesiące, słoiki należy wysterylizować.
ta sałatka kończy się bardzo szybko w naszej rodzinie. Jest pyszny i zdrowy. Bardzo dobrze taka kapusta łączy się z gorącymi daniami mięsnymi.
z podanej ilości produktów uzyskuje się około 5 litrów gotowej sałatki.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal / 100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g