skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto bez masła? Przygotuj jedzenie. Kefir lepiej jest wziąć grubszy, mam 3,2% tłuszczu. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, aby uzyskać temperaturę pokojową. Wlej kefir do dużej miski. Dodaj cukier (możesz zmienić ilość cukru w zależności od tego, co upieksz), szczyptę soli, aby zrównoważyć smak, sodę. Wymieszaj składniki trzepaczką.
Krok 2:
Wlej olej roślinny do miski z kefirem, wymieszaj.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jajko kurze trzepaczką, aby białko całkowicie się rozdzieliło. Wlej mieszaninę jajek do miski z płynem, wymieszaj i zacznij wlewać przesianą mąkę pszenną. Mąkę należy przesiać, aby uniknąć dostania się do ciasta ciał obcych i zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mące, i nasycić ten produkt tlenem, co z kolei sprawi, że produkty z niego będą bardziej miękkie i przewiewne.
Krok 4:
Dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając składniki łyżką, aż ciasto zacznie się łączyć w jedną grudkę. Następnie zbierz ciasto rękami na posypanej mąką powierzchni roboczej w kulkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w przepisie, spojrzysz na stan ciasta.
Krok 5:
Powinno być gęste, twarde ciasto, ale nie trzeba go ugniatać zbyt długo, aby nie było twarde. Takie ciasto, w przeciwieństwie do klasycznego kruchego, gotowane na maśle lub margarynie, nie wymaga czasu na chłodzenie i przechowywanie w lodówce. Możesz od razu przejść do walcowania i gotowania z niego wypieków. Takie ciasto może być używane do robienia ciastek, ciast, ciast i innych produktów.
możesz zrobić kruche ciasto bez dodawania kefiru, na oleju roślinnym i żółtkach jaj kurzych, ale wydaje mi się, że produkty z ciasta z dodatkiem kefiru są bardziej maślane i miękkie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g