Sałatka ze świeżej kapusty z marchewką jak w jadalni z octem

mały sekret, jak osiągnąć ten sam smak! Sałatka ze świeżej kapusty i marchwi z octem i cukrem - taki przepis był w menu każdej radzieckiej jadalni. Dla tych, którzy tęsknią za dawnymi czasami, ta sałatka przyda się. Kapusta okazuje się jeden na jednego jak wcześniej! Jednocześnie sałatka jest pełna witamin i świeżości.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
80 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze świeżej kapusty z marchewką jak w jadalni z octem i cukrem? Przygotuj produkty. Wybierz późne odmiany kapusty, jest soczysta i słodka, najlepiej nadaje się do tego rodzaju sałatki. Zwykły ocet stołowy, 9%. Radzę umieścić sól i cukier do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja kapusta, oderwij górne liście, drobno posiekaj. Im cieńsze cięcie, tym smaczniejsza będzie sałatka. Możesz użyć specjalnych urządzeń-noży lub Tarek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż posiekaną kapustę do rondla. Dodaj sól i dobrze zmiksuj kapustę rękami, aby wypuściła sok. Wlej ocet i ponownie dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kładziemy patelnię z kapustą na małym ogniu i podgrzewamy ją. Nie musimy go gotować ani smażyć, wystarczy dobrze podgrzać, aby uwolnić jeszcze więcej soku. Kapusta powinna być zauważalnie ciepła. Wymieszaj zawartość garnka, aby kapusta równomiernie się rozgrzała. Zajęło mi to mniej niż 5 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i gotuj dalej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy kapusta jest na kuchence, umyj, obierz i trzy marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewkę i cukier do ciepłej kapusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kapusta w tym czasie powinna ostygnąć i lekko marynować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy patelnię z kapustą z lodówki przed podaniem. doprawiamy olejem roślinnym i podajemy. Smacznego!

zrobiłem połowę normy, okazało się, że cztery pełne porcje sałatki. Kapusta jest naprawdę bardzo podobna do stołowej. Smak jest ostry, świetne połączenie cukru i soli. Dobry przepis!
radzę nie robić od razu dużych porcji tej sałatki. Ponieważ robi się to szybko, lepiej posiekać go na świeżo. Ponieważ z czasem staje się ostrzejszy, z powodu octu.
w razie potrzeby do takiej sałatki dodaje się drobno posiekane warzywa-koperek lub pietruszkę, pióra zielonej cebuli lub cebulę.
pysznie dopraw taką sałatkę nierafinowanym olejem. Jak na swój gust dodałbym trochę więcej cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy