skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotujemy niezwykły bulion. Przygotuj suszone mięso lub, jeśli chcesz skosztować prawdziwego Dania kaukaskiego, weź Kurdyuk jagnięcy. Opłucz dobrze wybrany składnik pod bieżącą zimną wodą, oczyść niepotrzebne i gotuj bulion na małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany. W tym procesie posolić i dodać przyprawy.
przejdźmy do ciasta, do którego potrzebujemy przesianej mąki kukurydzianej. Wlej go do głębokiej miski i stopniowo zalej osoloną wrzącą wodą. Teraz musisz zagnieść ciasto, aby uformować sam chinkal. Jego zwykłym wyglądem są małe ciastka o dość prostym spłaszczonym kształcie, które można wyciąć z rozwałkowanego ciasta szklanką.
Uwolnij bulion z mięsa (lub kurdyuka). Pamiętaj, aby włożyć tortille do wrzącego bulionu, gdzie zamienią się w prawdziwy gotowy chinkal. Pozwól im gotować do miękkości.
kiedy chinkal zdobędzie złotą "skórkę" - będzie to znak, że czas go zdobyć i podać.
aby dopełnić danie w prawdziwie kaukaski sposób, dopraw chinkal ułożony na talerzu przyprawą z kruszonego solą czosnku skąpanego w kwaśnym mleku. Nie ignoruj gotowanego kurdyuka lub mięsa,a także podawaj.
mam nadzieję, że jesteś zadowolony z podróży. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g