skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Umyj wcześniej zielenie z ziemi i błędów.Pokrzywy lekko zalać wrzącą wodą, aby nie narzekać i pokroić. Jeśli pokrzywa jest bardzo młoda, możesz użyć jej razem z łodygą. A jeśli nie bardzo, lepiej jest użyć młodych liści na górze.
Krok 2:
Opłucz skrzydełka z kurczaka, zalej zimną wodą i gotuj.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce
Krok 4:
Posiekaj warzywa i ziemniaki, przygotuj przyprawy
Krok 5:
Doprowadzić kurczaka do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Następnie usuwamy patelnię z ognia i myjemy skrzydła pod bieżącą wodą. Więc nie będziemy musieli usuwać piany łyżką cedzakową z bulionu. Następnie włóż do gorącej wody na bulion, przykryj pokrywką, zagotuj,dodaj sól, cebulę do bulionu i gotuj przez 30 minut.
Krok 6:
Wyrzuć cebulę, wyjmij gotowe skrzydła na talerz.
Krok 7:
Dodaj marchewki do bulionu, gotuj przez 5 minut i dodaj ziemniaki. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie włóż liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie.
Krok 8:
Następnie cała zieleń. Gotuj przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia. Nie zapomnij spróbować kapuśniaka, w razie potrzeby dodaj sól lub pieprz. Odstaw na 20-30 minut. Na początku Barszcz będzie miał bardzo silny smak pokrzywy. Ale gdy tylko trochę się zaparzy, smak pokrzywy praktycznie nie będzie odczuwalny.
Krok 9:
Włóż skrzydła do talerza, wlej gorącą kapuśniak, dodaj śmietanę i gotowane jajko. Miękki czarny chleb doda uroku temu lekkiemu, wiosennemu, najsmaczniejszemu i zdrowemu daniu. Smacznego!
Barszcz zielony z pokrzywą to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Teraz bardzo niewielu go gotuje, ale na próżno, ponieważ pokrzywa jest magazynem przydatnych witamin, zwłaszcza młodych. Barszcz pokrzywowy różni się od bardziej znanego i częściej spożywanego barszczu szczawiowego delikatniejszym i "słodszym" smakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g