kapuśniak zielony z pokrzywą na bulionie z kurczaka

witaminowy, smaczny-nasyci energią i nie doda dodatkowych kilogramów. Jeśli przygotowujesz to danie w sezonie, w którym roślina jest już wystarczająco dorosła, użyj młodych pędów. Stare rośliny nie nadają się do jedzenia, są bardzo twarde. Najlepiej używać do jedzenia wczesnych, wiosennych, młodych liści pokrzywy. Zawierają najwięcej witamin i są najbardziej korzystne dla organizmu.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 33 % 3 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Umyj wcześniej zielenie z ziemi i błędów.Pokrzywy lekko zalać wrzącą wodą, aby nie narzekać i pokroić. Jeśli pokrzywa jest bardzo młoda, możesz użyć jej razem z łodygą. A jeśli nie bardzo, lepiej jest użyć młodych liści na górze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz skrzydełka z kurczaka, zalej zimną wodą i gotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa i ziemniaki, przygotuj przyprawy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadzić kurczaka do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Następnie usuwamy patelnię z ognia i myjemy skrzydła pod bieżącą wodą. Więc nie będziemy musieli usuwać piany łyżką cedzakową z bulionu. Następnie włóż do gorącej wody na bulion, przykryj pokrywką, zagotuj,dodaj sól, cebulę do bulionu i gotuj przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyrzuć cebulę, wyjmij gotowe skrzydła na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki do bulionu, gotuj przez 5 minut i dodaj ziemniaki. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie włóż liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie cała zieleń. Gotuj przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia. Nie zapomnij spróbować kapuśniaka, w razie potrzeby dodaj sól lub pieprz. Odstaw na 20-30 minut. Na początku Barszcz będzie miał bardzo silny smak pokrzywy. Ale gdy tylko trochę się zaparzy, smak pokrzywy praktycznie nie będzie odczuwalny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż skrzydła do talerza, wlej gorącą kapuśniak, dodaj śmietanę i gotowane jajko. Miękki czarny chleb doda uroku temu lekkiemu, wiosennemu, najsmaczniejszemu i zdrowemu daniu. Smacznego!

Barszcz zielony z pokrzywą to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Teraz bardzo niewielu go gotuje, ale na próżno, ponieważ pokrzywa jest magazynem przydatnych witamin, zwłaszcza młodych. Barszcz pokrzywowy różni się od bardziej znanego i częściej spożywanego barszczu szczawiowego delikatniejszym i "słodszym" smakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy