skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z białej kapusty? Przygotuj jedzenie, aby je przygotować. Weź kapustę późnych odmian, jest słodsza i bardziej soczysta. Lepiej nadaje się kwaśne jabłko, takie jak Antonovka. Cebula jest fioletowa słodka. Zamiast pietruszki możesz wziąć dowolne warzywa, będzie pyszne z selerem liściastym. Każdy olej roślinny będzie działał, użyłem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Krok 2:
Z kapusty usuń górne liście, odetnij wymaganą ilość. Pokrój kapustę tak drobno, jak to możliwe, w cienkie paski. Możesz użyć specjalnej tarki lub noża do rozdrabniania, ja, w staromodny sposób, rozdrabniałem prostym nożem.
Krok 3:
Złóż kapustę do dużej miski, dodaj sól. Pamiętaj ją lekko rękami i pozostaw na 5-10 minut, aby kapusta wypuściła sok.
Krok 4:
Umyj i obierz marchewki. Pokrój marchewki najpierw na talerze, a następnie na cienkie paski.
Krok 5:
Pokrój Jabłko na pół i usuń rdzeń. Pokrój jabłko ponownie, najpierw na talerze, a następnie w paski. Ogólnie rzecz biorąc, możesz zetrzeć marchewkę i jabłko na grubej tarce, ale wydawało mi się, że krojenie w paski będzie wyglądać bardziej estetycznie.
Krok 6:
Pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 7:
Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj, po usunięciu grubych łodyg.
Krok 8:
Do dressingu dodaj sok z cytryny do oliwy z oliwek i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Marchew, jabłko, cebula i zioła dodaj do kapusty. Wlej cukier. Wlać opatrunek.
Krok 10:
Wymieszaj sałatkę. Możesz podać go od razu lub możesz odstawić na chwilę, sałatki z kapusty po pewnym czasie stają się smaczniejsze i bardziej soczyste.
bardzo świeża i lekka sałatka! Jabłko doskonale rozjaśniło jego smak.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g