ciasto piernikowe z orzechami kwaśną śmietaną bez pieczenia
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Pokrój pierniki wzdłuż na 2-3 części.
Krok 3:
Pokrój banana w kółka.
Krok 4:
Posiekaj orzechy włoskie lub czekoladę.
Krok 5:
Przygotuj krem: wymieszaj śmietanę z cukrem.
Krok 6:
Wyłóż formę od wewnątrz folią spożywczą. Na folii układamy pierniki i banany nasączone kwaśną śmietaną warstwami, posypując je kruszonką orzechową.
Krok 7:
Jeśli lubisz ciasto, musisz wziąć trochę więcej kwaśnej śmietany. Ubij ręką i wstaw do lodówki na noc. Rano odwracamy się na tacę (naczynie), usuwamy folię spożywczą i to wszystko – nasze ciasto jest gotowe.
Krok 8:
Można posmarować czekoladą.
Udekoruj ciasto z piernika bez pieczenia, jak chcesz.
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pierniki - 336 kcal/100g