skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź schłodzone paluszki krabowe, odpowiednie jest również mięso kraba. Ale także schłodzone. Schłodzona żywność zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Weź domowe jajka, w skrajnych przypadkach co. Ale zanim je ugotujesz, sprawdź jajka pod kątem świeżości. Zanurz je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej: jeśli jajko tonie, jest niewątpliwie świeże. Jeśli jajko unosi się, lepiej go nie używać.
Krok 2:
Paluszki krabowe obierz lub usuń opakowanie z mięsa. Jeśli nagle masz zamrożone paluszki krabowe, musisz je odpowiednio rozmrozić. Po zamrażarce umieść opakowanie patyczków w lodówce, a dopiero potem całkowicie rozmroź je w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Pokrój patyki w dowolny wygodny sposób. Ale polecam mniejsze cięcie.
Krok 4:
Dobrze umyj ogórek, osusz, a także pokrój w drobną kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku sałatki najmniejsze cięcie jest uważane za najbardziej optymalne. Uważa się, że jem mniej posiekaną sałatkę, tym lepiej jest ugotowana.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo. Zwykle jest to około 8 minut po zagotowaniu wody. Natychmiast zalej ugotowane jajka zimną wodą - pomoże to szybko je wyczyścić. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Z kukurydzy odcedź nadmiar płynu i dodaj do sałatki. Kukurydzę w puszkach w sezonie można zastąpić zwykłą gotowaną kukurydzą.
Krok 7:
Do smaku posolić sałatkę. Używam zwykłej soli morskiej, ale możesz wziąć sól z dodatkami: Adyghe lub Swan.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem. Polecam używać majonezu domowej roboty, własnego przygotowania - jest znacznie zdrowszy W skrajnych przypadkach możesz doprawić sałatkę niskotłuszczową śmietaną lub jogurtem greckim.
Krok 9:
Wszystko wymieszaj, przełóż sałatkę do salaterki i podawaj.
Krok 10:
Sałatka nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Może zastąpić pełny posiłek i może być podawany jako dodatek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g