okroshka na białym kwasie z rzodkiewką i musztardą

okroshka, ukochana z dzieciństwa, bawiła się nowymi smakami! Smak okroshki jest ostry z niewielką goryczką, zimny kwas z przyjemną kwaskowatością, a wszystko razem daje niezapomniany smak rosyjskiego letniego Dania, którego więcej niż jedna osoba nie odmówiła. Bardzo mi się podoba i chcę, żebyś też spróbował tej okroshki. Wcześniej nigdy nie próbowałem takiego kwasu chlebowego, ale los połączył mnie z jedną babcią, potraktowała mnie okroshką na kwasie z mąki żytniej i czarnej rzodkiewki z musztardą, powiem, że od razu nie zrozumiałem, co to za podstawa dla okroshki, ale potem, kiedy poznałem przepis, byłem bardzo zaskoczony i zapisałem go, więc podobała mi się taka okroshka, teraz tylko gotuję, dziękuję tej babci!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
gotuj wołowinę, jajka, ziemniaki.
świeże ogórki (odciąłem skórkę), gotowane jajka, gotowane ziemniaki,gotowane mięso, pokrojone w drobną kostkę.
obierz i zetrzyj czarną rzodkiewkę
cebula słodkich odmian pokrojona w drobną kostkę
drobno posiekaj warzywa.
wszystko wymieszaj, dodaj sól, musztardę do smaku
doprawiamy białym kwasem z mąki żytniej
doprawiamy kwaśną śmietaną i podajemy dla wszystkich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy