skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Weź klasyczny sos sojowy bez dodatków, aby jego smak i aromat nie zakłócały zestawu przypraw wybranych do marynaty. Użyj płynnego miodu - dzięki temu lepiej i szybciej połączy się ze wszystkimi innymi składnikami.
Krok 2:
Jeśli miód jest kandyzowany lub prawie kandyzowany, należy go najpierw stopić w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Następnie schłodzić w temperaturze pokojowej. Jeśli topisz miód w kuchence mikrofalowej, pamiętaj, że nie możesz wkładać do niego naczyń ze złoconymi wewnętrznymi i zewnętrznymi obręczami lub wzorami, a także metalowych naczyń. Takie naczynia w kuchence mikrofalowej będą krzyczeć. Musisz preferować szkło, ceramikę lub porcelanę.
Krok 3:
W misce połącz sos sojowy, płynny miód, ocet z białego wina, Curry, suchy czosnek, imbir w proszku i mielony pieprz. Ocet z białego wina można zastąpić sokiem z połowy cytryny lub 1 łyżką.l ocet jabłkowy lub zwykły ocet stołowy 9%. Suchy czosnek i mielony imbir można zastąpić świeżymi. Czosnek będzie potrzebował 2 ząbków, a korzeń imbiru-2 cm, należy je obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek można również przepuścić przez prasę.
Krok 4:
W marynacie przesiej mąkę przez sito. Konieczne jest przesianie mąki. Dzięki temu mąka lepiej połączy się z sosem i nie pojawią się małe grudki. Po dodaniu mąki konsystencja marynaty prawie się nie zmieniła. Jest tak samo płynny bez śladu lepkości. Jeśli jednak wylejesz marynatę do formy kurczaka, pod wpływem wysokich temperatur i odparowania nadmiaru wilgoci, marynata stopniowo gęstnieje. Oprócz kurczaka otrzymasz również pyszny gęsty sos.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli w marynacie pojawią się grudki mąki, przetrzyj całą mieszaninę przez sito.
Krok 6:
Marynata jest gotowa. Mogą polać kurczaka i pozostawić do marynowania na kilka godzin lub na noc. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g