skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy sos z krewetek? Przygotuj krewetki. Możesz wziąć dowolne: różne rozmiary, obrane lub nie, gotowane lub surowe, ale podczas serwowania muszą być poddane obróbce cieplnej i obrane. Biorę nie obrane mrożone (gotowane) krewetki. Wystarczy je rozmrozić i wyczyścić. Ale możesz zanurzyć je we wrzącej osolonej wodzie na kilka minut. Oczyść gotowe krewetki ze skorupy, ogona i wnętrzności.
Krok 2:
Podaję kilka opcji pysznego sosu. Opcja sosu numer jeden, łatwa, szybka i prosta. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź świeżą śmietanę, lepiej o zawartości tłuszczu 20%. Dodaj sól do smaku. I zrób to: przygotuj sos, mieszając potrawy i stopniowo dodając sól, za każdym razem smakując SOS.
Krok 3:
Umyj i osusz świeże warzywa koperkowe. Następnie drobno posiekaj. Obierz ząbek czosnku i przełóż przez prasę. W głębokiej misce wymieszaj śmietanę, posiekany świeży koperek, czosnek przepuszczony przez prasę i sól, równomiernie wymieszaj.
Krok 4:
Gotowy sos podawaj schłodzony. Podczas serwowania lepiej przenieść go do pięknego niskiego sosu lub miski. To lekki sos, który nie obciąża posiłku. Ilość ziół, czosnku i soli można zmieniać według własnych upodobań.
Krok 5:
Opcja sosu numer dwa będzie nieco cięższa, nie pod względem gotowania, ale sytości. Ale bardziej podobał mi się w duecie z krewetkami. W zależności od wybranego keczupu smak tego sosu zmieni się. Gotuje się również w ciągu kilku minut. Przygotuj jedzenie. Majonez-domowy, ketchup cokolwiek lubisz. Umyj i osusz warzywa. Posiekaj świeżą natkę pietruszki, przełóż obrany czosnek przez prasę.
Krok 6:
W głębokiej misce wymieszaj odpowiednią ilość keczupu, majonezu, posiekanej świeżej pietruszki, czosnek przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Wymieszaj sos, przenieś do pięknego niskiego sosu lub miski i możesz podawać gotowane krewetki.
zaproponowałem najprostsze opcje sosu krewetkowego, które można łatwo i szybko przygotować w domu. Co więcej, same krewetki i sos są przygotowywane tak szybko, że można je gotować, gdy "goście są na wyciągnięcie ręki", jeśli tylko wszystkie produkty są dostępne do gotowania.
nawiasem mówiąc, te sosy można podawać nie tylko z krewetkami. Będą dobre do kotletów, makaronu, kurczaka i tak dalej. Całkiem możliwe jest doprawienie białej sałatki!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g