domowy sos krewetkowy

w pośpiechu, bardzo proste, bardzo łatwe, bardzo smaczne! Sos krewetkowy w domu przygotujesz w 5 minut. Bez obróbki cieplnej, po prostu wymieszaj najtańsze produkty, dodając sól i przyprawy do smaku. Wszelkie owoce morza z takim sosem stają się jeszcze smaczniejsze!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 19 % 5 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy sos z krewetek? Przygotuj krewetki. Możesz wziąć dowolne: różne rozmiary, obrane lub nie, gotowane lub surowe, ale podczas serwowania muszą być poddane obróbce cieplnej i obrane. Biorę nie obrane mrożone (gotowane) krewetki. Wystarczy je rozmrozić i wyczyścić. Ale możesz zanurzyć je we wrzącej osolonej wodzie na kilka minut. Oczyść gotowe krewetki ze skorupy, ogona i wnętrzności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podaję kilka opcji pysznego sosu. Opcja sosu numer jeden, łatwa, szybka i prosta. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź świeżą śmietanę, lepiej o zawartości tłuszczu 20%. Dodaj sól do smaku. I zrób to: przygotuj sos, mieszając potrawy i stopniowo dodając sól, za każdym razem smakując SOS.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz świeże warzywa koperkowe. Następnie drobno posiekaj. Obierz ząbek czosnku i przełóż przez prasę. W głębokiej misce wymieszaj śmietanę, posiekany świeży koperek, czosnek przepuszczony przez prasę i sól, równomiernie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowy sos podawaj schłodzony. Podczas serwowania lepiej przenieść go do pięknego niskiego sosu lub miski. To lekki sos, który nie obciąża posiłku. Ilość ziół, czosnku i soli można zmieniać według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opcja sosu numer dwa będzie nieco cięższa, nie pod względem gotowania, ale sytości. Ale bardziej podobał mi się w duecie z krewetkami. W zależności od wybranego keczupu smak tego sosu zmieni się. Gotuje się również w ciągu kilku minut. Przygotuj jedzenie. Majonez-domowy, ketchup cokolwiek lubisz. Umyj i osusz warzywa. Posiekaj świeżą natkę pietruszki, przełóż obrany czosnek przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej misce wymieszaj odpowiednią ilość keczupu, majonezu, posiekanej świeżej pietruszki, czosnek przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Wymieszaj sos, przenieś do pięknego niskiego sosu lub miski i możesz podawać gotowane krewetki.

zaproponowałem najprostsze opcje sosu krewetkowego, które można łatwo i szybko przygotować w domu. Co więcej, same krewetki i sos są przygotowywane tak szybko, że można je gotować, gdy "goście są na wyciągnięcie ręki", jeśli tylko wszystkie produkty są dostępne do gotowania.

nawiasem mówiąc, te sosy można podawać nie tylko z krewetkami. Będą dobre do kotletów, makaronu, kurczaka i tak dalej. Całkiem możliwe jest doprawienie białej sałatki!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy