Frappuccino Starbucks

zimny, orzeźwiający, orzeźwiający, najlepszy na upał! Frappuccino to charakterystyczny napój sieci Starbucks. Niezbędne składniki to espresso, mleko i lód, które są ubijane w blenderze. W razie potrzeby do napoju kawowego dodaje się różnorodne syropy, a wierzch zdobi bita śmietana.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 17 % 3 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Frappuccino Starbucks? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć śmietankę gotową z puszki, sam ją ubiję. Ponadto skład napoju może obejmować syrop, karmel lub czekoladę, a właściwie każdy, jaki chcesz. W moim przypadku jest to Solony Karmel. Ponieważ karmel jest bardzo słodki, nie używam dodatkowego cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotuj i ostudź espresso, powinno być mocne i zimne. Możesz gotować w dowolny sposób-w Turku, ekspresie do kawy gejzer, ekspresie do kawy. Weź stacjonarny mikser. Wlej do niego mleko, kawę, wlej lód, dodaj syrop (karmel).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tryb pulsacyjny ubij wszystkie składniki przez kilka sekund. Składniki należy wymieszać, a lód zamieni się w okruchy. To wszystko, Frappuccino jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaje ubić śmietanę do dekoracji. Wybierz śmietanę o najwyższej zawartości tłuszczu, wysokiej jakości i świeżą. O tym, jak je ubić, przeczytaj na końcu przepisu. Możesz dodać trochę cukru pudru, nie dodaję, słodycz napoju, myślę, że wystarczy. Ubij śmietanę na stabilne szczyty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej napój do wysokiej szklanki. Na wierzch udekoruj bitą śmietaną i polej karmelem lub dowolnym syropem. Podawaj Frappuccino ze słomką. Smacznego!

Nazwa Frappuccino powstała z połączenia dwóch słów: "Frappe", schłodzone i "cappuccino", kawa z mlekiem.

standardowa porcja Frappuccino to 460 ml, podawana w wysokiej szklance ze słomką.
wierzch ozdobiony jest bitą śmietaną, w razie potrzeby można go polać syropami, posypać orzechami lub cynamonem lub inną posypką.
podałem klasyczną formułę Frappuccino, na jej podstawie możesz tworzyć różne odmiany.
jeśli chcesz karmelowy smak, dodaj syrop karmelowy lub, tak jak ja, sos karmelowy.
bardzo smaczne Frappuccino z czekoladą, gdy dodaje się nie tylko syrop czekoladowy, ale także czekoladę, która w blenderze zamienia się w chipsy czekoladowe.
praliny to napój z mlekiem czekoladowym i syropem orzechowym.
jeśli jesteś zwolennikiem prawidłowego odżywiania, zamiast zwykłego mleka używaj mleka beztłuszczowego.
wegetarianie mogą zastąpić mleko odpowiednikiem roślinnym.
Frappuccino jest również przygotowywane przy użyciu herbaty zamiast kawy.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

jak zrobić lód? Aby uzyskać klarowność, użyj zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy