Sałatka z rzodkiewki z ogórkiem

Lekki, przydatny, niedrogi, najlepszy! Sałatka z rzodkiewki z ogórkiem to danie, które najczęściej pojawia się na stole wiosną, w okresie pierwszych świeżych warzyw. Pachnąca, chrupiąca, pyszna sałatka nie tylko nasyci, ale także wzbogaci witaminy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 43 % 3 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z rzodkiewki z ogórkiem? Przygotuj składniki. Umyj ogórek i rzodkiewkę z brudu i osusz trochę ręcznikiem. Przytnij kucyki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj miskę do przygotowania sałatki. Pokrój w niego ogórek. Nie musisz mocno mielić warzyw. Wystarczy pokroić ogórek na 2 lub 4 części, a następnie po prostu pokroić go na kawałki. Natychmiast pokrój małe ogórki w plasterki. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem. Jeśli jest gorzki, weź inny. W przypadku starych ogórków odetnij grubą skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podobnie, ćwiartki, pokrój i rzodkiewki. Jeśli natkniesz się na bardzo dużą rzodkiewkę, możesz ją pokroić trochę mniej. Ponownie, jeśli mały-w kółko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz cebulę i koperek i dobrze osusz. Nadmiar płynu w sałatce sprawi, że będzie wodnista i nie będzie smaczna. Drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę i koperek do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj trochę kwaśnej śmietany. Do smaku posolić sałatkę. Jako dressing możesz użyć nie tylko kwaśnej śmietany. Spróbuj zastąpić go naturalnym jogurtem lub oliwą z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj sałatkę i podawaj. Smacznego!

rzodkiewki są bardzo dobre dla naszego organizmu. Pomaga organizmowi zregenerować się po długiej zimie, niosąc dużą ilość świeżych witamin. Rzodkiewka bardzo skutecznie oczyszcza organizm, pomaga poprawić pracę jelit, poprawia apetyt, usuwa obrzęki i obniża poziom cholesterolu we krwi.
ogórek, składający się głównie z wody, dobrze oczyszcza nerki. Prowadzi również pod względem zawartości użytecznego błonnika.
najlepszym sposobem na jedzenie warzyw jest przygotowanie sałatki.
przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a wszystkie składniki są pod ręką. Nie jest wymagane wstępne przygotowanie. Umyte, posiekane i wymieszane. I to wszystko! Pyszna, lekka, zdrowa sałatka jest gotowa!
taka sałatka warzywna byłaby wspaniałym dodatkiem do każdego dania mięsnego. Można go również gotować w naturze, czekając na przykład na gotowanie grilla. Świeże warzywa i warzywa, wiosną i latem są zawsze w sprzedaży lub w ogrodzie.
jak widać z przepisu, proste, smaczne i zdrowe danie nie zawsze jest drogie.
Gotuj z przyjemnością!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy