domowe lody ze skondensowanego mleka i śmietany

Miękkie domowe lody o smaku czekoladowym. Pyszne zdrowe lody można łatwo przygotować w domu. Tylko trzy składniki, trochę czasu i masz piękny deser czekoladowy. Taki przysmak można bez obaw zaoferować dzieciom lub ugotować z nimi.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 60 % 30 g
271 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe lody ze śmietany i skondensowanego mleka? Przygotuj produkty. Śmietanę należy przyjmować świeżą, o zawartości tłuszczu 20%, zwracając uwagę na gęstość. Aby zrobić lody, lepiej wyjąć je z lodówki. Proszek kakaowy to także wybór sprawdzonego producenta, podobnie jak mleko skondensowane. Będę gotować w maszynie do lodów, więc najpierw włóż miskę Maszyny do lodów do zamrażarki. Przygotuj pojemnik do użycia w zamrażarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj mleko skondensowane, zimną śmietanę i przesiany proszek kakaowy (aby nie było grudek w lodach). Ilość proszku kakaowego można zwiększać lub zmniejszać w zależności od osobistych preferencji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Możesz użyć miksera lub po prostu trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płynną mieszaninę do miski Maszyny do lodów i włącz maszynę do lodów na 40 minut. Pod koniec programu wlej lody do pojemnika i włóż do zamrażarki. Jeśli nie ma Maszyny do lodów, natychmiast wlej płynną mieszaninę do pojemnika i włóż do zamrażarki. Po godzinie wyjmij pojemnik i wymieszaj zawartość, aby w lodach nie tworzyły się kryształki lodu, a lody stały się delikatne i przewiewne. Powtórz tę procedurę 2-3 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij zamrożone lody z zamrażarki, pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Za pomocą łyżki do lodów włóż wymaganą ilość lodów do misek, posyp startą czekoladą i dowolną polewą (wystarczy czekolada lub karmel). Lepiej nie zostawiać lodów na stole przez długi czas, szybko się kryją.

lody przygotowane według tego przepisu są bardzo smaczne, umiarkowanie słodkie, nie mdłe, z wyczuwalną kwaskowatością ze śmietany. Oczywiście nie wygląda jak zwykłe lody ze sklepu, ale w smaku wcale mu nie ustępuje. A biorąc pod uwagę, że w składzie są tylko produkty naturalne, takie lody nie są straszne do zaoferowania dzieciom. Poza tym dzieci docenią takie lody, w każdym razie moim dzieciom się to podobało.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy