Halpama kukurydziana w bulionie wołowym

nie do końca zrozumiałeś, co to jest? Łatwiej spróbować! A potem nie potrzebujesz słów!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 70 % 26 g
161 kcal
IG: 0 / 15 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min
gotuję umytą wołowinę w całości w zimnej wodzie. Podczas gotowania mięsa przesiewam mąkę kukurydzianą przez drobne sito; układam go szkiełkiem w głębokiej drewnianej misce i wyrabiam strome ciasto we wrzącej wodzie. Gorące ciasto dzielę na pięćdziesięciogramowe kawałki i gotuję tę halpamę w gotowym bulionie wołowym, z którego wcześniej wyjmuję wołowinę. Ważne jest, aby pamiętać: halpama jest umieszczana w bulionie nie na zimno, ale tak ciepło, jak to możliwe. Jest to typowy dla kuchni gruzińskiej przykład wzorowego złożonego posiłku. Rosół przyprawiony czosnkiem startym w czosnku będzie na pierwszym miejscu, a halpama z mięsem pokrojonym na porcje w ostrym sosie pomidorowym na drugim. Zarówno zupa, jak i mięso i chleb (inaczej przystawka) są przygotowywane w tym samym czasie. A drugi i pierwszy jest obficie posypany drobno posiekanym koperkiem, gotuję dość często, ponieważ nic specjalnego nie jest potrzebne do przygotowania halpamy kukurydzianej w bulionie wołowym. Pierwszy raz spróbowałem na pikniku. Był późny kwiecień, już naprawdę chciałem zjeść obiad na świeżym powietrzu, ale pogoda była nadal dość chłodna. Dlatego propozycja przyjaciela, aby ugotować coś gorącego w garnku, została przyjęta z radością, a jedzenie nie zawiodło. Zapamiętałem, jak go ugotować, a następnie ostrożnie przepisałem go w mojej książce kucharskiej. Wydaje się, że jest szybki, ale pyszny jest po prostu niezwykły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy