Halpama kukurydziana w bulionie wołowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
gotuję umytą wołowinę w całości w zimnej wodzie. Podczas gotowania mięsa przesiewam mąkę kukurydzianą przez drobne sito; układam go szkiełkiem w głębokiej drewnianej misce i wyrabiam strome ciasto we wrzącej wodzie. Gorące ciasto dzielę na pięćdziesięciogramowe kawałki i gotuję tę halpamę w gotowym bulionie wołowym, z którego wcześniej wyjmuję wołowinę. Ważne jest, aby pamiętać: halpama jest umieszczana w bulionie nie na zimno, ale tak ciepło, jak to możliwe. Jest to typowy dla kuchni gruzińskiej przykład wzorowego złożonego posiłku. Rosół przyprawiony czosnkiem startym w czosnku będzie na pierwszym miejscu, a halpama z mięsem pokrojonym na porcje w ostrym sosie pomidorowym na drugim. Zarówno zupa, jak i mięso i chleb (inaczej przystawka) są przygotowywane w tym samym czasie. A drugi i pierwszy jest obficie posypany drobno posiekanym koperkiem, gotuję dość często, ponieważ nic specjalnego nie jest potrzebne do przygotowania halpamy kukurydzianej w bulionie wołowym. Pierwszy raz spróbowałem na pikniku. Był późny kwiecień, już naprawdę chciałem zjeść obiad na świeżym powietrzu, ale pogoda była nadal dość chłodna. Dlatego propozycja przyjaciela, aby ugotować coś gorącego w garnku, została przyjęta z radością, a jedzenie nie zawiodło. Zapamiętałem, jak go ugotować, a następnie ostrożnie przepisałem go w mojej książce kucharskiej. Wydaje się, że jest szybki, ale pyszny jest po prostu niezwykły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g