skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw gotuję jajka na twardo i schładzam je, aż będą zimne. Czasami zimą możesz położyć jajka na balkonie, gdzie prawie natychmiast ostygną. Następnie kroję każde jajko na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 - na czapkę. Ostrożnie wyjmij żółtko. 1/3 białka wkładam do filiżanki z mocno zaparzoną herbatą na kilka godzin. Możesz przyspieszyć gotowanie, gotując "kapelusz" w naparze herbacianym.
mielę żółtko drobno posiekaną szynką, miąższem oliwkowym i majonezem. Powstałą masą wypełniam jajka bezpośrednio na talerzu, na którym jedzenie zostanie podane do stołu. Pozostaje tylko udekorować danie z borowików jajecznych szynką z pierścieniami ogórka, słodkiej papryki i pietruszki. Jedzenie można od razu podać na stole, ale lepiej trzymać je z szynką przez pół godziny w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal / 100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g