przystawka z jajek Borowiczki

nawet dzieci mogą gotować te wspaniałe grzyby. Piękny kulinarny przepis na borowiki jajeczne z szynką ozdobi noworoczny stół i doskonale komponuje się z ubraną choinką. W przygotowaniu tego posiłku DOROSŁYM mogą pomóc dzieci chętne do wzięcia udziału w obowiązkach przedświątecznych. Przygotowując się do Sylwestra w przyjaznym towarzystwie, nauczyłem się tego przepisu kulinarnego, który stał się jednym z moich ulubionych potraw.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw gotuję jajka na twardo i schładzam je, aż będą zimne. Czasami zimą możesz położyć jajka na balkonie, gdzie prawie natychmiast ostygną. Następnie kroję każde jajko na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 - na czapkę. Ostrożnie wyjmij żółtko. 1/3 białka wkładam do filiżanki z mocno zaparzoną herbatą na kilka godzin. Możesz przyspieszyć gotowanie, gotując "kapelusz" w naparze herbacianym.

mielę żółtko drobno posiekaną szynką, miąższem oliwkowym i majonezem. Powstałą masą wypełniam jajka bezpośrednio na talerzu, na którym jedzenie zostanie podane do stołu. Pozostaje tylko udekorować danie z borowików jajecznych szynką z pierścieniami ogórka, słodkiej papryki i pietruszki. Jedzenie można od razu podać na stole, ale lepiej trzymać je z szynką przez pół godziny w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal / 100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy