Zupa ziemniaczana na wodzie z pokrzywą szczawiową gotowanym jajkiem

Łatwa, uwielbiana przez wszystkich i bardzo aktualna - zielona zupa jest zielona latem. Nie znam ani jednej osoby, która nie lubi zielonych zup. Lekkie, pachnące, bardzo istotne wczesnym latem, kiedy nadal odczuwa się brak witamin, a nasz organizm wymaga ich uzupełnienia. Dla tych, którzy monitorują swoją wagę, zupę najlepiej gotować na bulionie warzywnym, a dla tych, którzy lubią jeść smacznie, można gotować na dowolnym bulionie mięsnym. Pokrzywy do zupy są zbierane młode, z delikatnymi liśćmi i oczywiście lepiej pracować w rękawiczkach. Szczaw zbiera się przed kwitnieniem, gdy tylko ta roślina wypuści Kwitnące strzały, nie należy go zbierać. Zupę można jeść na ciepło lub na zimno, doprawiać dowolnymi ziołami: pietruszką, koperkiem, zieloną cebulą lub mieszać wszystkie ulubione zioła. Miłośnicy kwaśnej śmietany mogą przyprawić ją zupą.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 63 % 5 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na twardo, osobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z marchewki i ziemniaków zrobimy bulion warzywny. Wlej wodę do garnka na zupę i podpal. Pokrój marchewki cienko i wyślij do rondla z wrzącą wodą

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w kostkę i wyślij po marchewce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowując bulion warzywny, robimy pokrzywy i szczaw. Pokrzywy sparzyć gorącą wodą i przyciąć liście. Nie używamy łodyg. Pokrój liście pokrzywy arbitralnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz liście szczawiu, Usuń ogonki i pokrój.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W zupie można posiekać jajka, włożyć do rondla z resztą składników lub podzielić na ćwiartki lub połówki i udekorować zupę w każdym talerzu. Postępuję w następujący sposób: połowę drobno kroję i dodaję do zupy, a drugą połowę dzielę na ćwiartki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj warzywa do gotowanych warzyw, nie zapomnij posolić, gdy tylko zupa zacznie się gotować, dodaj jajka i wyłącz. Pozwól zupie trochę ostygnąć i zaparzyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać do talerzy, udekorować ćwiartką jajka i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy