skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do zupy.
Krok 2:
Jajka na twardo, osobno.
Krok 3:
Z marchewki i ziemniaków zrobimy bulion warzywny. Wlej wodę do garnka na zupę i podpal. Pokrój marchewki cienko i wyślij do rondla z wrzącą wodą
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w kostkę i wyślij po marchewce.
Krok 5:
Przygotowując bulion warzywny, robimy pokrzywy i szczaw. Pokrzywy sparzyć gorącą wodą i przyciąć liście. Nie używamy łodyg. Pokrój liście pokrzywy arbitralnie.
Krok 6:
Opłucz liście szczawiu, Usuń ogonki i pokrój.
Krok 7:
W zupie można posiekać jajka, włożyć do rondla z resztą składników lub podzielić na ćwiartki lub połówki i udekorować zupę w każdym talerzu. Postępuję w następujący sposób: połowę drobno kroję i dodaję do zupy, a drugą połowę dzielę na ćwiartki.
Krok 8:
Dodaj warzywa do gotowanych warzyw, nie zapomnij posolić, gdy tylko zupa zacznie się gotować, dodaj jajka i wyłącz. Pozwól zupie trochę ostygnąć i zaparzyć.
Krok 9:
Wlać do talerzy, udekorować ćwiartką jajka i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g