Carpaccio z kurczaka w domu

pyszna zimna przekąska z naturalnego mięsa z kurczaka. Zgodnie z tym przepisem możesz zrobić prawdziwy przysmak z Wenecji własnymi rękami. Suszone mięso nadaje się do lekkich alkoholi: piwa, białego wytrawnego wina, Martini itp. W tym charakterze mieszanka Tabasco, majonezu, sosu Worcester, soku z cytryny, czarnej lub białej mielonej papryki i soli jest idealna do Dania. Ta przekąska jest podawana z pomidorami, rukolą, kaparami i serem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 19 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 19 % 5 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wytnij dwie części polędwicy z piersi kurczaka. Umyj je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wycinamy z nich filmy, Tłuszcz i nadmiar mięsa. Przycinamy również rogi, przycinając filety tak bardzo, jak to możliwe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj sól, czosnek w proszku, czarny i czerwony mielony pieprz i paprykę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ze wszystkich stron bardzo obficie i dokładnie zwiń mięso w przyprawy i ułóż je w wygodnej formie. Lekko dociśnij, przykryj tacę folią spożywczą i wyślij do lodówki na 12 godzin. Lepiej to zrobić wieczorem, aby rano kontynuować proces przetwarzania mięsa. Zacząłem gotować o 7 wieczorem i po 3 godzinach, dokładnie o 10, odwróciłem filet na drugą stronę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 12 godzinach, w moim przypadku była 7 rano, wyjmujemy mięso z lodówki. Puści sok i trochę stwardnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Myjemy filet pod bieżącą wodą i osuszamy go z nadmiaru płynu - powinien być absolutnie suchy. Można to zrobić za pomocą ręcznika kuchennego lub papierowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie musimy przebić mięso dużą igłą z gwintowaną grubą nylonową nicią lub czymś podobnym, na którym zawiesimy je do suszenia. Sprawdzą się również małe haczyki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owinąć filet gazą i zawiesić w suchym miejscu w temperaturze pokojowej na trzy dni. Użyłem do tego spiżarni i zawiesiłem mięso na istniejącej tam rurze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po trzech dniach usuwamy gazę z fileta i patrzymy na wynik - okazuje się, że suszone mięso jest gotowe do spożycia.

aby pokroić mięso tak cienko, jak to możliwe, trzymaj je przez chwilę w zamrażarce-wtedy pojawią się prawdziwe wióry, które zasługują na swoją nazwę "carpaccio". Spróbuj tego włoskiego dania-na pewno nie pożałujesz i będziesz chciał dodatków!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy