Cukierki stewii z kamienia nazębnego

możesz zrobić cukierki bez użycia cukru! Gotowanie lizaków bez cukru nie jest trudne, a do tego użyjemy syropu z agawy. Ten słodzik ma mniej kalorii niż cukier i ma niski indeks glikemiczny. Nie powoduje to skoków poziomu cukru we krwi. Warto jednak wziąć pod uwagę, że syrop z agawy składa się w 85% z fruktozy, której nie należy regularnie spożywać. Dlatego nawet cukierki bez cukru powinny być bardzo rzadką przyjemnością, jeśli dana osoba dba o swoje zdrowie.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 68 % 13 g
węglowodany 32 % 6 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 55 min

aby zrobić lizaki, możesz użyć specjalnych foremek lub użyć miniaturowych foremek do babeczek. Możesz nawet gotować lizaki w zwykłych łyżkach stołowych, wkładając patyczki do wgłębienia i zalewając je karmelem na wierzchu.

więc przygotuj foremki na cukierki, posmaruj je olejem roślinnym. Lepiej jest, jeśli jest bezwonny, aby nie mieszać nadmiaru smaków i aromatów do smaku cukierków. Jeszcze lepiej, jeśli jest również w postaci sprayu-pomoże to uzyskać najcieńszą warstwę oleju na foremkach.

na małej patelni wymieszaj syrop z agawy z wodą. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Dodaj krem z kamienia nazębnego i dobrze wymieszaj.

teraz najlepiej jest użyć termometru do gotowania. Gotuj mieszaninę do 143 stopni Celsjusza. Nie trzeba ciągle przeszkadzać, wystarczy to robić od czasu do czasu. W temperaturze 143 stopni mieszanina zaczyna zmieniać kolor na ciemniejszy i bulgotać. Usuń patelnię z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i płynną stewię.

wszystko wymieszaj i natychmiast wlej mieszaninę do kokilek. Wkładamy drewniane patyczki do jeszcze płynnych lizaków, które należy wcześniej przygotować. Pozwól cukierkom ostygnąć, a następnie włóż je do lodówki na 1 godzinę, aby w końcu stwardniały.

kiedy minie ten czas, możesz spróbować cukierków!

takie lizaki są przechowywane przez dłuższy czas w szczelnym pojemniku. Do przechowywania można je owinąć pergaminem lub folią spożywczą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kamień nazębny - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Stewia - 18   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy