skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić lizaki, możesz użyć specjalnych foremek lub użyć miniaturowych foremek do babeczek. Możesz nawet gotować lizaki w zwykłych łyżkach stołowych, wkładając patyczki do wgłębienia i zalewając je karmelem na wierzchu.
więc przygotuj foremki na cukierki, posmaruj je olejem roślinnym. Lepiej jest, jeśli jest bezwonny, aby nie mieszać nadmiaru smaków i aromatów do smaku cukierków. Jeszcze lepiej, jeśli jest również w postaci sprayu-pomoże to uzyskać najcieńszą warstwę oleju na foremkach.
na małej patelni wymieszaj syrop z agawy z wodą. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Dodaj krem z kamienia nazębnego i dobrze wymieszaj.
teraz najlepiej jest użyć termometru do gotowania. Gotuj mieszaninę do 143 stopni Celsjusza. Nie trzeba ciągle przeszkadzać, wystarczy to robić od czasu do czasu. W temperaturze 143 stopni mieszanina zaczyna zmieniać kolor na ciemniejszy i bulgotać. Usuń patelnię z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i płynną stewię.
wszystko wymieszaj i natychmiast wlej mieszaninę do kokilek. Wkładamy drewniane patyczki do jeszcze płynnych lizaków, które należy wcześniej przygotować. Pozwól cukierkom ostygnąć, a następnie włóż je do lodówki na 1 godzinę, aby w końcu stwardniały.
kiedy minie ten czas, możesz spróbować cukierków!
takie lizaki są przechowywane przez dłuższy czas w szczelnym pojemniku. Do przechowywania można je owinąć pergaminem lub folią spożywczą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kamień nazębny - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Stewia - 18 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g