skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z oliwkami i pomidorami z młodą kapustą? Do gotowania potrzebne będą następujące składniki: młoda kapusta, papryka, pomidory, ogórek, oliwki i cebula z czosnkiem. Obierz cebulę z czosnkiem i umyj wszystkie warzywa. Paprykę przekrój na pół i usuń łodygę z nasionami. Pokrój kapustę w cienkie paski nożem lub na specjalnej tarce, wyślij ją do salaterki o odpowiedniej wielkości.
Krok 2:
Pokrój cebulę w pióra lub półpierścienie, jak zwykle. Do sałatki lepiej jest użyć białej cebuli sałatkowej lub szalotka, te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do sałatek warzywnych. Przenieś cebulę do kapusty.
Krok 3:
Następna jest kolej na paprykę. Aby uzyskać piękno i jasność gotowego dania, pieprz można wziąć w różnych kolorach. Pokrój go w cienkie paski i wyślij do cebuli z kapustą.
Krok 4:
Jeśli skórka ogórka nie jest gorzka ani uszkodzona, nie trzeba jej ciąć. Pokrój go losowo na niezbyt duże kawałki i dodaj do salaterki.
Krok 5:
Następuje Kolejka pomidorów i oliwek. Pomidory są mięsiste i gęste, ponieważ miękkie po pokrojeniu stracą swój kształt. Pokrój je losowo. Pokrój oliwki na pół. Jak wybrać oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. W ten sposób możesz je rozważyć. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, z błyszczącą skórką. Zbyt miękkie oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek nożem lub przepuść go przez prasę lub prasę do czosnku. Drobno posiekaj zieleninę (koperek, natka pietruszki lub świeża bazylia dobrze sprawdzą się w sałatce). Połącz czosnek i zioła z resztą składników w salaterce, dopraw rafinowanym olejem roślinnym, Posol do smaku i wyciśnij sok z połowy cytryny. Posyp sałatkę ziele angielskie.
Krok 7:
Przed podaniem dokładnie wymieszaj sałatkę, spróbuj ponownie na soli, a jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku. Odstaw na około pięć minut i podawaj. Smacznego!
zamiast oliwek możesz użyć oliwek, a zamiast cytryny możesz użyć limonki.
możesz doprawić taką sałatkę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub dowolnym innym olejem roślinnym, na przykład rzepakiem, sezamem, nierafinowanym słonecznikiem lub koperkiem.
lub przygotuj sos. W misce wymieszaj 2 łyżeczki ziarnistej musztardy, 0,5 łyżeczki. l. sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, miód 1 herbata. L., 2-3 łyżki. l olej roślinny, łyżka soku z cytryny. Mieszaj i schowaj.
jeśli chcesz, dodaj twardy ser pokrojony w drobną kostkę lub mozzarellę bez smaku.
koniecznie spróbuj zrobić taką sałatkę, naładuj się witaminami!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g