Sałatka z oliwkami i pomidorami z młodą kapustą

chrupiące, bogate w witaminy i niesamowicie smaczne. Bardzo przydatne! Wiosną, kiedy szczególnie chcesz czegoś witaminowego i zdrowego, proponuję przygotować sałatkę z młodej kapusty, warzyw i oliwek. Okazuje się, że ma jasny wygląd i smak. W sezonie, kiedy warzywa można zrywać z ogrodu, danie okazuje się szczególnie smaczne.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z oliwkami i pomidorami z młodą kapustą? Do gotowania potrzebne będą następujące składniki: młoda kapusta, papryka, pomidory, ogórek, oliwki i cebula z czosnkiem. Obierz cebulę z czosnkiem i umyj wszystkie warzywa. Paprykę przekrój na pół i usuń łodygę z nasionami. Pokrój kapustę w cienkie paski nożem lub na specjalnej tarce, wyślij ją do salaterki o odpowiedniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w pióra lub półpierścienie, jak zwykle. Do sałatki lepiej jest użyć białej cebuli sałatkowej lub szalotka, te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do sałatek warzywnych. Przenieś cebulę do kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następna jest kolej na paprykę. Aby uzyskać piękno i jasność gotowego dania, pieprz można wziąć w różnych kolorach. Pokrój go w cienkie paski i wyślij do cebuli z kapustą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli skórka ogórka nie jest gorzka ani uszkodzona, nie trzeba jej ciąć. Pokrój go losowo na niezbyt duże kawałki i dodaj do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następuje Kolejka pomidorów i oliwek. Pomidory są mięsiste i gęste, ponieważ miękkie po pokrojeniu stracą swój kształt. Pokrój je losowo. Pokrój oliwki na pół. Jak wybrać oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. W ten sposób możesz je rozważyć. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, z błyszczącą skórką. Zbyt miękkie oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek nożem lub przepuść go przez prasę lub prasę do czosnku. Drobno posiekaj zieleninę (koperek, natka pietruszki lub świeża bazylia dobrze sprawdzą się w sałatce). Połącz czosnek i zioła z resztą składników w salaterce, dopraw rafinowanym olejem roślinnym, Posol do smaku i wyciśnij sok z połowy cytryny. Posyp sałatkę ziele angielskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem dokładnie wymieszaj sałatkę, spróbuj ponownie na soli, a jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku. Odstaw na około pięć minut i podawaj. Smacznego!

zamiast oliwek możesz użyć oliwek, a zamiast cytryny możesz użyć limonki.

możesz doprawić taką sałatkę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub dowolnym innym olejem roślinnym, na przykład rzepakiem, sezamem, nierafinowanym słonecznikiem lub koperkiem.

lub przygotuj sos. W misce wymieszaj 2 łyżeczki ziarnistej musztardy, 0,5 łyżeczki. l. sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, miód 1 herbata. L., 2-3 łyżki. l olej roślinny, łyżka soku z cytryny. Mieszaj i schowaj.

jeśli chcesz, dodaj twardy ser pokrojony w drobną kostkę lub mozzarellę bez smaku.

koniecznie spróbuj zrobić taką sałatkę, naładuj się witaminami!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy