skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze składniki, oprócz nich, nadal potrzebujemy oleju roślinnego około 3 łyżek. łyżki, a także kawałek masła-około 20 g. Możesz użyć dowolnego makaronu, zaczynając od fettuccine, a kończąc na zwykłych rogach. Na początek oprócz składników przygotujemy 2 Patelnie i jedną patelnię z dużą ilością wody, w której ugotujemy makaron.
Krok 2:
Podczas gotowania makaronu zajmijmy się sosem. Wędzone mięso kroimy (kto ma co) w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
Krok 3:
Na mieszance masła i oleju roślinnego (lub tylko roślinnego) smażyć boczek i cebulę, smażyć, aż cebula będzie gotowa.
Krok 4:
Tymczasem filet z kurczaka kroimy w średnią kostkę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do miękkości (około 5 minut w zależności od wielkości kawałków). Jeśli jest dużo mięsa, a patelnia jest mała, smażymy kurczaka w częściach, musimy go usmażyć, a nie dusić we własnym soku.
Krok 5:
Dodaj kurczaka do smażonej cebuli.
Krok 6:
I wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, w razie potrzeby dodaj trochę suszonej bazylii, wymieszaj, zagotuj mieszaninę i gotuj przez 5 minut (może trochę dłużej), aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 7:
Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka.
Krok 8:
I dodaj do sosu. Wymieszaj, rozłóż gotowy makaron na talerzach i natychmiast podawaj!
Krok 9:
Posyp gotowy makaron startym parmezanem i świeżymi ziołami! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Farfalle - 350 kcal/100g