sos tatarski z piklami z majonezem klasyczny

tradycyjny przepis na sos majonezowy Tatar! Klasyczny przepis na sos tatarski na bazie majonezu. SOS świetnie komponuje się z tostami i ziemniakami jako sos, a nawet jako samodzielne danie. Przygotowanie jest najprostsze, z dostępnych składników!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 89 % 51 g
węglowodany 5 % 3 g
482 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Podstawą sosu jest majonez i należy go przyjmować najwyższej jakości. Najlepiej, jeśli jest to domowy majonez twojego przygotowania. Przynajmniej będziesz wiedział, z czego się składa. W sklepie majonez jest całkowitą szkodą! Zasadniczo można go zastąpić kwaśną śmietaną, ale moim zdaniem wtedy sos straci swoją "skórkę". Ogórki są odpowiednie i słone - dla klasycznego smaku i marynowane-dla ostrzejszego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W majonezie wyciśnij sok z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, pamiętaj, aby umyć go bardzo gorącą wodą - w ten sposób cytryna da więcej soku. I użyj małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do sosu. Dla łatwości i szybkości przygotowania całkiem możliwe jest również użycie gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórki, osusz. Pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę. Możesz je zetrzeć na grubej tarce, ale pamiętaj, aby wycisnąć nadmiar płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojone ogórki, musztardę i sos Worcester do majonezu. Radzę wziąć musztardę klasyczną-zwykłą rosyjską ostrą musztardę!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do swoich upodobań dodaj trochę soli do sosu. Należy pamiętać, że sam majonez jest dość słonym produktem, a ogórki zawierają również dużo soli. Dlatego może ktoś w ogóle nie potrzebuje soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieprz sos. Papryka może być dowolna ostra mielona. Używam mieszanki papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Jeśli nie ma świeżych ziół, całkiem możliwe jest przyjmowanie suszonych ziół w postaci proszku: estragon, cebula i pietruszka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj warzywa do sosu. Według własnych upodobań możesz dodać swoje ulubione zioła: kolendrę, koperek i bazylię. Moim zdaniem tutaj również bardzo prosi się o zmiażdżony ząbek czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sos jest gęsty i aromatyczny. Idealnie pasuje do ziemniaków i innych warzyw. Lub może być po prostu podawany jako pasta do chleba. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy