skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Podstawą sosu jest majonez i należy go przyjmować najwyższej jakości. Najlepiej, jeśli jest to domowy majonez twojego przygotowania. Przynajmniej będziesz wiedział, z czego się składa. W sklepie majonez jest całkowitą szkodą! Zasadniczo można go zastąpić kwaśną śmietaną, ale moim zdaniem wtedy sos straci swoją "skórkę". Ogórki są odpowiednie i słone - dla klasycznego smaku i marynowane-dla ostrzejszego.
Krok 2:
W majonezie wyciśnij sok z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, pamiętaj, aby umyć go bardzo gorącą wodą - w ten sposób cytryna da więcej soku. I użyj małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do sosu. Dla łatwości i szybkości przygotowania całkiem możliwe jest również użycie gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie.
Krok 3:
Umyj ogórki, osusz. Pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę. Możesz je zetrzeć na grubej tarce, ale pamiętaj, aby wycisnąć nadmiar płynu.
Krok 4:
Dodaj pokrojone ogórki, musztardę i sos Worcester do majonezu. Radzę wziąć musztardę klasyczną-zwykłą rosyjską ostrą musztardę!
Krok 5:
Do swoich upodobań dodaj trochę soli do sosu. Należy pamiętać, że sam majonez jest dość słonym produktem, a ogórki zawierają również dużo soli. Dlatego może ktoś w ogóle nie potrzebuje soli.
Krok 6:
Pieprz sos. Papryka może być dowolna ostra mielona. Używam mieszanki papryki.
Krok 7:
Dobrze umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Jeśli nie ma świeżych ziół, całkiem możliwe jest przyjmowanie suszonych ziół w postaci proszku: estragon, cebula i pietruszka.
Krok 8:
Dodaj warzywa do sosu. Według własnych upodobań możesz dodać swoje ulubione zioła: kolendrę, koperek i bazylię. Moim zdaniem tutaj również bardzo prosi się o zmiażdżony ząbek czosnku.
Krok 9:
Sos jest gęsty i aromatyczny. Idealnie pasuje do ziemniaków i innych warzyw. Lub może być po prostu podawany jako pasta do chleba. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g