ciasto z majonezem

szybko. Nadaje się do warzyw, mięsa, ryb i owoców morza. Smacznego!
Króliczek260188Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 44 % 23 g
węglowodany 37 % 19 g
288 kcal
IG: 0 / 5 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W pojemniku do ubijania umieść jajka, majonez, sól, mąkę (najlepiej przesianą). Ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy