skład / składniki
metoda gotowania
ten ciekawy przepis kulinarny na sos z liści i łodyg pokrzywy, szczyricy (inaczej amarantusa) z orzechami włoskimi jest podawany w kuchni abchaskiej do dań mięsnych. Dzięki zastosowaniu świeżych ziół sos z pokrzywy i szczyricy z orzechami (Aharshl syzbal) jest doskonałym źródłem składników odżywczych i minerałów (jedzenie z takim sosem jest idealne dla osób cierpiących na anemię).
pokrzywy i szczyrica (amarant) są dokładnie sortowane i myte pod bieżącą, zimną wodą. Gotuj trochę (około 10 minut) lekko solone, Odrzuć na sito, a gdy ostygnie, lekko ściśnij ręką. Rozłóż tę zieloną masę w misce blendera i ubij, aż stanie się pastowaty (w oryginale masę ugniata się ręcznie w misce). Dodaj adjika, czosnek zmiażdżony solą, ocet i posiekane orzechy włoskie, kolendrę. Powstałą masę rozcieńczamy dwiema szklankami zimnej przegotowanej wody i ponownie ubijamy i przenosimy do sosu, polewamy olejem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Masło orzechowe - 570 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g
- Szczyrzyca - 371 kcal/100g