sos z pokrzywy i szczyricy z orzechami (Aharshl syzbal)

fantazyjny SOS uzupełni inne potrawy pikantnym smakiem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 62 % 31 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ten ciekawy przepis kulinarny na sos z liści i łodyg pokrzywy, szczyricy (inaczej amarantusa) z orzechami włoskimi jest podawany w kuchni abchaskiej do dań mięsnych. Dzięki zastosowaniu świeżych ziół sos z pokrzywy i szczyricy z orzechami (Aharshl syzbal) jest doskonałym źródłem składników odżywczych i minerałów (jedzenie z takim sosem jest idealne dla osób cierpiących na anemię).
pokrzywy i szczyrica (amarant) są dokładnie sortowane i myte pod bieżącą, zimną wodą. Gotuj trochę (około 10 minut) lekko solone, Odrzuć na sito, a gdy ostygnie, lekko ściśnij ręką. Rozłóż tę zieloną masę w misce blendera i ubij, aż stanie się pastowaty (w oryginale masę ugniata się ręcznie w misce). Dodaj adjika, czosnek zmiażdżony solą, ocet i posiekane orzechy włoskie, kolendrę. Powstałą masę rozcieńczamy dwiema szklankami zimnej przegotowanej wody i ponownie ubijamy i przenosimy do sosu, polewamy olejem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 570   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g
  • Szczyrzyca - 371   kcal/100g

Podobne przepisy