owsianka psyllium

szybka i zdrowa przekąska? Mieszaj, czekaj i ciesz się! To ciekawy przepis na szybką i zdrową przekąskę lub śniadanie. Przyzwoita alternatywa dla płatków owsianych lub batonów energetycznych. Smak tego dania jest po prostu doskonały)
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 min

Psyllium to bardzo zdrowa mąka z łuski nasion babki lancetowatej (plantago psyllium L.), która składa się z ponad połowy strawnego błonnika. Ten produkt jest dobry dla całego organizmu, a zwłaszcza dla przewodu pokarmowego.

rozpoczynamy więc proces przygotowania tego prostego i zdrowego dania:

1. Wymieszaj w dużym kubku wszystkie suche składniki (pierwsze trzy pozycje na liście).
2. Dodaj mleko migdałowe i wymieszaj (zachowaj trochę mleka na później).
3. Pozostaw masę w kubku do zaparzenia przez 5-10 minut. Czas trwania infuzji zależy od pożądanej konsystencji owsianki: im więcej czasu mija, tym bardziej pęcznieje babka płesznik, tym delikatniejsza staje się konsystencja owsianki. Ale tu kto lubi.
4. Dodaj resztę mleka migdałowego do filiżanki, wymieszaj i ciesz się!

gotuj na śniadanie lub jako przekąskę!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Stewia w saszetkach - 0   kcal/100g
  • Psyllium - 42   kcal/100g

Podobne przepisy