raki smażone
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Raki dokładnie umyj, włóż do rondla z wysokim bokiem, posyp solą i nasionami kopru, napełnij piwem, wymieszaj, aby sól się rozpuściła.
2. Przykryj patelnię pokrywką, pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu na około jeden dzień.
3. Po określonym czasie raki umieszczamy na grillu, smażymy na grillu nad dobrze rozgrzanymi węglami.
4. Smaż raki przez 15-20 minut, często obracając je w procesie, aby uzyskać jak najbardziej równomierne gotowanie.
serwujemy na talerzu i podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Omar - 89 kcal/100g
- Rak rzeczny - 96 kcal/100g