raki smażone

wybierasz się na łono natury? Gotuj pyszne raki na grillu! Smażone raki różnią się od gotowanych: ich smak jest bardziej nasycony i skoncentrowany, ponieważ prawie cała wilgoć wyparowuje podczas smażenia. Dzięki tej metodzie gotowania mięso jest znacznie zmniejszone, dlatego należy wziąć pod uwagę ten fakt i kupić maksymalnie duże osobniki, aby w gotowym produkcie było więcej mięsa.
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 8 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 27 % 3 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h

1. Raki dokładnie umyj, włóż do rondla z wysokim bokiem, posyp solą i nasionami kopru, napełnij piwem, wymieszaj, aby sól się rozpuściła.

2. Przykryj patelnię pokrywką, pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu na około jeden dzień.

3. Po określonym czasie raki umieszczamy na grillu, smażymy na grillu nad dobrze rozgrzanymi węglami.

4. Smaż raki przez 15-20 minut, często obracając je w procesie, aby uzyskać jak najbardziej równomierne gotowanie.

serwujemy na talerzu i podajemy.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Omar - 89   kcal/100g
  • Rak rzeczny - 96   kcal/100g

Podobne przepisy