chleb w jajku na patelni

Szybkie i satysfakcjonujące danie na śniadanie lub lekką przekąskę! Chleb smażony w mieszance ubitych jaj kurzych jest jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych w wielu krajach na całym świecie. Jest to rzeczywiście dość smaczny dodatek do złożonego śniadania lub całkowicie samowystarczalne pożywne danie. Takie grzanki dobrze pasują do filiżanki herbaty, kawy lub kakao. Mogą być słodkie lub słone, pierwsze z nich kochają nie tylko dzieci, ale także niektórzy dorośli.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 65 % 35 g
265 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na grzanki z chleba smażonego w jajku. Te produkty zawsze znajdą się w domu. Chleb można stosować absolutnie każdy, w smaku i obecności: biały, żytni, Bochenek, bochenek lub bochenek. Chleb kroimy na kawałki o grubości nie większej niż jeden centymetr. Jeśli kawałki wydają się duże jak na patelnię, można je pokroić na kilka dodatkowych kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze wbijamy do głębokiej miski, dodajemy szczyptę soli i czarny pieprz do smaku. Jeśli zrobisz grzanki z chleba w jajku słodkie, to zamiast czarnego mielonego pieprzu dodaj cukier do smaku, ilość soli należy również dodać do smaku, aby nie zabić ilości cukru. Ubij jaja kurze widelcem, trzepaczką lub mikserem, aby mieszanina stała się jednorodna, białko całkowicie się rozproszyło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz każdy kawałek chleba w mieszance jajecznej, musisz to zrobić szybko, aby chleb nie był mocno nasycony płynem w środku, w przeciwnym razie będzie bardzo mokry i może nie być dobrze usmażony. Wystarczy zanurzyć kromkę chleba na kilka sekund i obrócić, aby chleb był w mieszance jajecznej po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię. Jeśli chcesz, aby grzanki miały przyjemny kremowy smak i aromat, możesz smażyć chleb na maśle. Włącz ogień. Kładziemy kawałki chleba na rozgrzanym oleju, smażymy chleb na średnim ogniu, aż z obu Stron się zarumieni. Wystarczy 20 sekund z jednej strony i 10 sekund z drugiej. Aby mieć pewność, że chleb jest usmażony, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na ogniu przez około 15 sekund.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grzanki są gotowe, wyjmij je z patelni. Podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Szybko i smacznie. Ponadto przygotowanie takiego dania to świetny sposób na dodanie resztek wczorajszego chleba, którego nie chcesz jeść w swojej naturalnej formie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy