skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na grzanki z chleba smażonego w jajku. Te produkty zawsze znajdą się w domu. Chleb można stosować absolutnie każdy, w smaku i obecności: biały, żytni, Bochenek, bochenek lub bochenek. Chleb kroimy na kawałki o grubości nie większej niż jeden centymetr. Jeśli kawałki wydają się duże jak na patelnię, można je pokroić na kilka dodatkowych kawałków.
Krok 2:
Jaja kurze wbijamy do głębokiej miski, dodajemy szczyptę soli i czarny pieprz do smaku. Jeśli zrobisz grzanki z chleba w jajku słodkie, to zamiast czarnego mielonego pieprzu dodaj cukier do smaku, ilość soli należy również dodać do smaku, aby nie zabić ilości cukru. Ubij jaja kurze widelcem, trzepaczką lub mikserem, aby mieszanina stała się jednorodna, białko całkowicie się rozproszyło.
Krok 3:
Zanurz każdy kawałek chleba w mieszance jajecznej, musisz to zrobić szybko, aby chleb nie był mocno nasycony płynem w środku, w przeciwnym razie będzie bardzo mokry i może nie być dobrze usmażony. Wystarczy zanurzyć kromkę chleba na kilka sekund i obrócić, aby chleb był w mieszance jajecznej po obu stronach.
Krok 4:
Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię. Jeśli chcesz, aby grzanki miały przyjemny kremowy smak i aromat, możesz smażyć chleb na maśle. Włącz ogień. Kładziemy kawałki chleba na rozgrzanym oleju, smażymy chleb na średnim ogniu, aż z obu Stron się zarumieni. Wystarczy 20 sekund z jednej strony i 10 sekund z drugiej. Aby mieć pewność, że chleb jest usmażony, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na ogniu przez około 15 sekund.
Krok 5:
Grzanki są gotowe, wyjmij je z patelni. Podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Szybko i smacznie. Ponadto przygotowanie takiego dania to świetny sposób na dodanie resztek wczorajszego chleba, którego nie chcesz jeść w swojej naturalnej formie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g