skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przygotowanej misce do ciasta wymieszaj jajko z solą i cukrem. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką.
Krok 2:
Następnie dodaj do ciasta mąkę przesianą przez sito i kwaśne mleko. Wymieszać. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 3:
Na koniec wlej trochę sody do ciasta i natychmiast wymieszaj z ciastem.
Krok 4:
Możesz wymieszać ciasto za pomocą miksera. Jego konsystencja powinna być jednorodna i bez grudek. Gotowe ciasto powinno być gęste.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta na patelni. Nie powinien się zbytnio rozprzestrzeniać. Zrób mały ogień i pozwól im powoli gotować, aby zaczęły się zbliżać. Jeśli ogień jest duży, naleśniki szybko usmażą się na zewnątrz, a ciasto pozostanie surowe w środku i odpadną po wyjęciu z patelni.
Krok 6:
Upiecz placki, aby po obu stronach stały się apetyczne, złote. Ze względu na reakcję kwaśnego mleka z sodą w cieście uwalnia się dwutlenek węgla, a naleśniki nadają się jak bułki.
Krok 7:
Wyjmij gotowe naleśniki na talerz wyłożony papierowymi serwetkami. Jest to konieczne, aby usunąć z nich nadmiar oleju.
Krok 8:
Podawaj placki na ciepło z herbatą, sokiem lub mlekiem. Możesz je uzupełnić skondensowanym mlekiem, miodem, śmietaną lub dżemem. Smacznego!
jeśli nie lubisz naleśników, być może po prostu nie wiesz, jak je odpowiednio ugotować. Aby uzyskać bujne naleśniki, potrzebujesz kwaśnego mleka lub kefiru. Czasami pozostaje zapomniane mleko, aby go nie wyrzucić, użyj tego przepisu.
istnieje wiele przepisów na robienie różnych naleśników i każdy wybiera dla siebie dokładnie ten przepis, który robi najlepiej.
danie takie jak naleśniki jest bardzo ekonomiczne i niedrogie. Ale to tylko zwiększa popyt.
przygotowanie naleśników zajmuje bardzo mało czasu, więc można je przygotować nawet na śniadanie przed pracą.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g