puszyste placki na kwaśnym mleku bez drożdży

bujne i delikatne placki z upałem, z upałem... Bujne placki bardziej przypominają bułeczki maślane.Wiele osób uważa, że taki wynik można osiągnąć za pomocą drożdży. Ale tak nie jest. Połączenie sody z kwaśnym mlekiem nadaje Przepych gotowym naleśnikom. Spróbuj gotować w ten sposób. Sam się spodoba!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 62 % 28 g
243 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przygotowanej misce do ciasta wymieszaj jajko z solą i cukrem. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj do ciasta mąkę przesianą przez sito i kwaśne mleko. Wymieszać. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na koniec wlej trochę sody do ciasta i natychmiast wymieszaj z ciastem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Możesz wymieszać ciasto za pomocą miksera. Jego konsystencja powinna być jednorodna i bez grudek. Gotowe ciasto powinno być gęste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta na patelni. Nie powinien się zbytnio rozprzestrzeniać. Zrób mały ogień i pozwól im powoli gotować, aby zaczęły się zbliżać. Jeśli ogień jest duży, naleśniki szybko usmażą się na zewnątrz, a ciasto pozostanie surowe w środku i odpadną po wyjęciu z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Upiecz placki, aby po obu stronach stały się apetyczne, złote. Ze względu na reakcję kwaśnego mleka z sodą w cieście uwalnia się dwutlenek węgla, a naleśniki nadają się jak bułki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe naleśniki na talerz wyłożony papierowymi serwetkami. Jest to konieczne, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj placki na ciepło z herbatą, sokiem lub mlekiem. Możesz je uzupełnić skondensowanym mlekiem, miodem, śmietaną lub dżemem. Smacznego!

jeśli nie lubisz naleśników, być może po prostu nie wiesz, jak je odpowiednio ugotować. Aby uzyskać bujne naleśniki, potrzebujesz kwaśnego mleka lub kefiru. Czasami pozostaje zapomniane mleko, aby go nie wyrzucić, użyj tego przepisu.
istnieje wiele przepisów na robienie różnych naleśników i każdy wybiera dla siebie dokładnie ten przepis, który robi najlepiej.
danie takie jak naleśniki jest bardzo ekonomiczne i niedrogie. Ale to tylko zwiększa popyt.
przygotowanie naleśników zajmuje bardzo mało czasu, więc można je przygotować nawet na śniadanie przed pracą.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy