skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć naleśniki na sodzie i bez drożdży? Przygotuj wszystkie produkty. Weź dowolny procent tłuszczu z kefiru, ale naleśniki są oczywiście smaczniejsze na grubszym kefirze. Wolę brać mąkę pszenną 1-2 odmiany. Taka mąka ma lekko kremowy kolor i moim zdaniem świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju takich wypieków. Ale wybierasz mąkę według własnego uznania.
Krok 2:
Podgrzej kefir, aby lekko & quot; zwinięty & quot;. Możesz go podgrzać na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Wlej kefir do głębokiego naczynia, w którym zagniatasz ciasto na naleśniki. Natychmiast weź większe naczynia, ponieważ masa znacznie wzrośnie.
Krok 3:
Dodaj sodę do kefiru i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wlej cukier do kefiru i trochę soli. W razie potrzeby, zwłaszcza jeśli gotujesz dla dzieci, możesz dodać aromaty: łyżeczkę cukru waniliowego lub szczyptę waniliny, odpowiedni będzie również mielony cynamon.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie potrawy. Kefir zacznie bulgotać,a masa znacznie wzrośnie.
Krok 6:
Dodaj mąkę w częściach. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
W przypadku słodyczy zawsze radzę przesiać mąkę. Podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, co oznacza, że gotowy produkt będzie bardziej przewiewny. Zawsze przesiewaj mąkę!
Krok 8:
Ciasto dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto będzie dość gęste, o konsystencji jak tłusta śmietana.
Krok 9:
Przygotuj patelnię. Do naleśników i naleśników wolę żeliwną patelnię, ale możesz też wziąć ceramiczną lub inną, ale najlepiej, aby była nieprzywierająca. Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Łyżką wlej trochę ciasta na patelnię i smaż na małym ogniu przez około 3-5 minut, a następnie delikatnie odwróć.
Krok 10:
Smaż placki z drugiej strony przez około 2-3 minuty. Nawiasem mówiąc, olej nie musi być wlewany na patelnię, możesz po prostu nasmarować go pędzlem z niewielką ilością oleju. Podawaj placki ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Smacznego!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g