pieczarki w śmietanie z serem i cebulą w piekarniku zapiekane

pieczone grzyby z serem i kwaśną śmietaną-pyszne i bardzo proste! Danie bardzo przypomina julienne. Świetnie nadaje się zarówno na świąteczny, jak i codzienny stół jako gorąca przekąska, a nawet samodzielne danie. Przygotowany z dostępnych produktów i bardzo prosty!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 11 % 2 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Grzyby mogą być dowolne: całoroczne (pieczarki, boczniaki) i sezonowe grzyby leśne (borowiki, borowiki, białe). Możesz również użyć mrożonych grzybów, ale najpierw należy je rozmrozić w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej. I pamiętaj, aby spuścić cały płyn. Ser może być dowolny: twardy i półstały, a nawet z pleśnią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: słonecznik, kukurydza i oliwka, ale co najważniejsze - musi być rafinowany. Tylko na takim oleju można smażyć. Nierafinowane oleje nadają się do sosów sałatkowych i do spożycia bez obróbki cieplnej. Dodaj cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor, około 5 do 7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj grzyby, najlepiej używając specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól trochę. Sól pomoże uwolnić płyn z grzybów i szybciej odparuje. Możesz także pieprzyć grzyby lub dodać inne przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż wszystko razem, aż woda całkowicie wyparuje, a grzyby i cebula będą złote. Usuń grzyby z ognia i lekko ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do grzybów. Jego zawartość tłuszczu może wynosić od 10 do 30%.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj połowę grubo startego sera i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać kilka ziół: na przykład prowansalski, tymianek, rozmaryn.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj żaroodporną formę nadającą się do użytku w piekarniku. Może to być jedna duża forma lub małe porcje kokilek. Włóż masę grzybową do formy (kokilek).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Ser na wierzchu powinien się stopić, ale nie zamieni się w skórkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Danie bardzo przypomina julienne. Smakowity. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy