skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Grzyby mogą być dowolne: całoroczne (pieczarki, boczniaki) i sezonowe grzyby leśne (borowiki, borowiki, białe). Możesz również użyć mrożonych grzybów, ale najpierw należy je rozmrozić w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej. I pamiętaj, aby spuścić cały płyn. Ser może być dowolny: twardy i półstały, a nawet z pleśnią.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: słonecznik, kukurydza i oliwka, ale co najważniejsze - musi być rafinowany. Tylko na takim oleju można smażyć. Nierafinowane oleje nadają się do sosów sałatkowych i do spożycia bez obróbki cieplnej. Dodaj cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor, około 5 do 7 minut.
Krok 4:
Dobrze umyj grzyby, najlepiej używając specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw.
Krok 5:
Dodaj grzyby do cebuli.
Krok 6:
Sól trochę. Sól pomoże uwolnić płyn z grzybów i szybciej odparuje. Możesz także pieprzyć grzyby lub dodać inne przyprawy.
Krok 7:
Smaż wszystko razem, aż woda całkowicie wyparuje, a grzyby i cebula będą złote. Usuń grzyby z ognia i lekko ostudź.
Krok 8:
Dodaj śmietanę do grzybów. Jego zawartość tłuszczu może wynosić od 10 do 30%.
Krok 9:
Dodaj połowę grubo startego sera i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać kilka ziół: na przykład prowansalski, tymianek, rozmaryn.
Krok 10:
Przygotuj żaroodporną formę nadającą się do użytku w piekarniku. Może to być jedna duża forma lub małe porcje kokilek. Włóż masę grzybową do formy (kokilek).
Krok 11:
Posyp pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Ser na wierzchu powinien się stopić, ale nie zamieni się w skórkę.
Krok 12:
Danie bardzo przypomina julienne. Smakowity. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g