pilaw wieprzowy w kotle na ognisku

najsmaczniejszy i najjaśniejszy pilaw o zapachu mgiełki! Kolejny wspaniały przepis na piknik lub spotkania na świeżym powietrzu. Potrawy przyrządzane na ognisku zawsze wyróżniają się szczególnym smakiem i aromatem. Pilaw wieprzowy w kotle z pewnością przypadnie do gustu absolutnie każdemu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 55 % 22 g
206 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Głównymi produktami do przygotowania pilawu są ryż, mięso, marchew i cebula. Zirvak (podstawa pilawu) jest przygotowywany zgodnie z osobistymi preferencjami, może być ostry, pikantny, dodać suszone owoce, berberys, kurkumę, zirę i tak dalej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na kawałki średniej wielkości. W przypadku pilawu część szyjna, miąższ łopatki lub mostek są bardzo dobre, jeśli mięso ma małe warstwy tłuszczu, danie okaże się znacznie smaczniejsze. Obierz i umyj marchewki i cebulę. Podziel jedną główkę czosnku na ząbki, obierz część z nich, a część pozostaw w skórce. Opłucz czosnek pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na średnie kawałki i pokrój marchewkę w kostkę. Sam określ rozmiar bloków. W przepisie marchewki zostały grubo posiekane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpal ogień i umieść suchy kocioł na dużym ogniu, aby dobrze go ogrzać. Wlej olej i pozostaw na pięć do dziesięciu minut, łyżką cedzakową polej krawędzie kotła gorącym olejem(uważaj, nie poparz się!). We wrzącym oleju wyślij wieprzowinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciągle mieszając, smaż kawałki przez około siedem do dziesięciu minut (aż pojawi się złota skorupa).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę do mięsa. Ponownie mieszając wszystko, smaż zawartość kotła przez kilka minut. Ważne jest, aby na tym etapie gotowania ogień pod kotłem był silny, aby produkty były smażone, a nie duszone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij marchewkę do kotła, smaż przez około pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostatnimi składnikami do przygotowania zirvaka są czosnek i przyprawy. Wyślij Zira, berberys i czosnek do kotła, dodaj pół szklanki wody, sól do smaku, wymieszaj, przykryj i gotuj przez około 15 minut. W tym momencie zmniejsz ogień, warzywa powinny być duszone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otwórz pokrywę kotła, delikatnie wymieszaj zirvak. Dalej jest kolejka ryżu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ryż należy umyć kilka razy pod bieżącą wodą. Ułóż płatki na wierzchu podstawy pilawu równą warstwą, równomiernie rozprowadź kurkumę na powierzchni ryżu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz całą główkę czosnku w środku kotła (jak na zdjęciu). Zalej gorącą wodą, aby płyn pokrył ryż o półtora centymetra. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj przez około 20 minut (Czas gotowania zależy od używanego ryżu, przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu, a jeśli ryż zajmuje więcej czasu, zostaw kocioł na ognisku dłużej).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Głównym punktem nie jest prześwietlanie ryżu pod zamkniętą pokrywką, w przeciwnym razie zamiast pilawu można uzyskać owsiankę. Otwórz pokrywkę, delikatnie wymieszaj pilaw. Jeśli w kotle pozostanie jeszcze płyn, wrzuć kilka kawałków drewna do ognia i pozostaw, aż woda się zagotuje. Pyszny pilaw jest gotowy!

idealnie pilaw jest wytwarzany z mięsa jagnięcego,a zirvak jest wytwarzany z tłuszczu z ogona.
ten przepis jest uproszczoną wersją przygotowania pilawu z mięsa wieprzowego, okazuje się nie gorszy niż oryginalny uzbecki pilaw.

na naszym pikniku w dużej firmie Kazan Pilawa natychmiast poleciał!

zaleca się podawanie dania ze świeżymi warzywami lub sałatką Achichuk.

spróbuj i ciesz się aromatycznym i najsmaczniejszym pilawem w kotle!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy