skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Głównymi produktami do przygotowania pilawu są ryż, mięso, marchew i cebula. Zirvak (podstawa pilawu) jest przygotowywany zgodnie z osobistymi preferencjami, może być ostry, pikantny, dodać suszone owoce, berberys, kurkumę, zirę i tak dalej.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na kawałki średniej wielkości. W przypadku pilawu część szyjna, miąższ łopatki lub mostek są bardzo dobre, jeśli mięso ma małe warstwy tłuszczu, danie okaże się znacznie smaczniejsze. Obierz i umyj marchewki i cebulę. Podziel jedną główkę czosnku na ząbki, obierz część z nich, a część pozostaw w skórce. Opłucz czosnek pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Pokrój cebulę na średnie kawałki i pokrój marchewkę w kostkę. Sam określ rozmiar bloków. W przepisie marchewki zostały grubo posiekane.
Krok 4:
Rozpal ogień i umieść suchy kocioł na dużym ogniu, aby dobrze go ogrzać. Wlej olej i pozostaw na pięć do dziesięciu minut, łyżką cedzakową polej krawędzie kotła gorącym olejem(uważaj, nie poparz się!). We wrzącym oleju wyślij wieprzowinę.
Krok 5:
Ciągle mieszając, smaż kawałki przez około siedem do dziesięciu minut (aż pojawi się złota skorupa).
Krok 6:
Dodaj cebulę do mięsa. Ponownie mieszając wszystko, smaż zawartość kotła przez kilka minut. Ważne jest, aby na tym etapie gotowania ogień pod kotłem był silny, aby produkty były smażone, a nie duszone.
Krok 7:
Wyślij marchewkę do kotła, smaż przez około pięć minut.
Krok 8:
Ostatnimi składnikami do przygotowania zirvaka są czosnek i przyprawy. Wyślij Zira, berberys i czosnek do kotła, dodaj pół szklanki wody, sól do smaku, wymieszaj, przykryj i gotuj przez około 15 minut. W tym momencie zmniejsz ogień, warzywa powinny być duszone.
Krok 9:
Otwórz pokrywę kotła, delikatnie wymieszaj zirvak. Dalej jest kolejka ryżu.
Krok 10:
Ryż należy umyć kilka razy pod bieżącą wodą. Ułóż płatki na wierzchu podstawy pilawu równą warstwą, równomiernie rozprowadź kurkumę na powierzchni ryżu.
Krok 11:
Zanurz całą główkę czosnku w środku kotła (jak na zdjęciu). Zalej gorącą wodą, aby płyn pokrył ryż o półtora centymetra. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj przez około 20 minut (Czas gotowania zależy od używanego ryżu, przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu, a jeśli ryż zajmuje więcej czasu, zostaw kocioł na ognisku dłużej).
Krok 12:
Głównym punktem nie jest prześwietlanie ryżu pod zamkniętą pokrywką, w przeciwnym razie zamiast pilawu można uzyskać owsiankę. Otwórz pokrywkę, delikatnie wymieszaj pilaw. Jeśli w kotle pozostanie jeszcze płyn, wrzuć kilka kawałków drewna do ognia i pozostaw, aż woda się zagotuje. Pyszny pilaw jest gotowy!
idealnie pilaw jest wytwarzany z mięsa jagnięcego,a zirvak jest wytwarzany z tłuszczu z ogona.
ten przepis jest uproszczoną wersją przygotowania pilawu z mięsa wieprzowego, okazuje się nie gorszy niż oryginalny uzbecki pilaw.
na naszym pikniku w dużej firmie Kazan Pilawa natychmiast poleciał!
zaleca się podawanie dania ze świeżymi warzywami lub sałatką Achichuk.
spróbuj i ciesz się aromatycznym i najsmaczniejszym pilawem w kotle!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g