skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne, bujne placki, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowe produkty są zawsze bardziej miękkie i przewiewne. Jajko może być używane w dowolnym rozmiarze. Weź śmietanę 15 lub 20% tłuszczu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to konieczne, aby naleśniki dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 2:
Wyjmij metan i jajka z lodówki, aby miały czas na rozgrzanie. Aby zrobić ciasto, połącz jajka z cukrem i wstrząśnij je trochę trzepaczką. Możesz nieznacznie zmienić ilość cukru w jednym lub drugim kierunku, według własnych upodobań. Używam domowych jajek, dlatego mają tak bogaty pomarańczowy kolor.
Krok 3:
Następnie dodaj odpowiednią ilość śmietany do miski i wymieszaj z ciastem.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i solą i mieszaj w cieście. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Obserwuj konsystencję gotowego ciasta.
Krok 5:
Ciasto powinno być dość gęste.
Krok 6:
Możesz gotować naleśniki na patelni naleśnikowej. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta na patelni i gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty z obu stron.
Krok 7:
Placki powinny przyrumienić się z obu stron. Jeśli zrobisz duży ogień, naleśniki nie będą się piec w środku, a na zewnątrz zaczną się palić. Dlatego kontroluj poziom ognia.
Krok 8:
Wyjmij gotowe placki z patelni na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju.
Krok 9:
Takie naleśniki są bardzo smaczne, delikatne i bujne. A na jajach domowych są również pięknie żółte. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uzupełnij placki kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
do przygotowania bujnych naleśników można również użyć kefiru.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g