naleśniki z kwaśną śmietaną są bujne bez drożdży szybko i smacznie

szybka i satysfakcjonująca przekąska dla Ciebie i Twoich dzieci. Pyszne gorące placki to świetne śniadanie dla całej rodziny. Rozweselą i dodadzą sytości aż do obiadu. Z upałem i upałem naleśniki latają w ciągu kilku minut. Lubią je wszyscy bez wyjątku: zarówno dzieci, jak i dorośli. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 57 % 30 g
293 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne, bujne placki, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowe produkty są zawsze bardziej miękkie i przewiewne. Jajko może być używane w dowolnym rozmiarze. Weź śmietanę 15 lub 20% tłuszczu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to konieczne, aby naleśniki dobrze rosły podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij metan i jajka z lodówki, aby miały czas na rozgrzanie. Aby zrobić ciasto, połącz jajka z cukrem i wstrząśnij je trochę trzepaczką. Możesz nieznacznie zmienić ilość cukru w jednym lub drugim kierunku, według własnych upodobań. Używam domowych jajek, dlatego mają tak bogaty pomarańczowy kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj odpowiednią ilość śmietany do miski i wymieszaj z ciastem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i solą i mieszaj w cieście. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Obserwuj konsystencję gotowego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być dość gęste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz gotować naleśniki na patelni naleśnikowej. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta na patelni i gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty z obu stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Placki powinny przyrumienić się z obu stron. Jeśli zrobisz duży ogień, naleśniki nie będą się piec w środku, a na zewnątrz zaczną się palić. Dlatego kontroluj poziom ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe placki z patelni na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Takie naleśniki są bardzo smaczne, delikatne i bujne. A na jajach domowych są również pięknie żółte. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uzupełnij placki kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

do przygotowania bujnych naleśników można również użyć kefiru.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy