skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude placki ziemniaczane bez jajek? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, aby zmyć cały brud. Weź rafinowany, bezwonny olej do smażenia placków ziemniaczanych. Do ciasta można również dodać cebulę i dowolne warzywa.
Krok 2:
Obierz czyste ziemniaki. Zawsze czyszczę nożem, możesz użyć specjalnego czyścika do warzyw. Ponownie umyj obrane ziemniaki, a następnie osusz, aby w cieście nie było nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Zetrzyj ziemniaki na średniej tarce. Istnieją przepisy, w których ziemniaki są wcierane na największej tarce, Klasyczne placki ziemniaczane są pocierane na najmniejszej. Proponuję wypróbować wersję ze średnią tarką. W każdym razie wybierz według własnych upodobań.
Krok 4:
Istnieją odmiany ziemniaków o dużej zawartości skrobi, bardzo szybko ciemnieją w kontakcie z powietrzem. Aby temu zapobiec, możesz dodać drobno startą cebulę do ciasta. W przypadku chudego przepisu bez jajek masa ziemniaczana na placki ziemniaczane nie jest wyciskana, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Dodaj mąkę do masy, sól i pieprz do smaku.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię z grubym dnem na dużym ogniu, wlej na nią olej, podgrzewaj przez kilka minut. Nie żałuj oleju do placków ziemniaczanych, powinno być dużo. Aby placki ziemniaczane były rumiane, z chrupiącą skórką, patelnia z olejem musi być bardzo dobrze rozgrzana do czerwoności. Następnie zmniejsz ogień do średniego. Rozłóż masę ziemniaczaną łyżką na patelni, tworząc okrągłe naleśniki.
Krok 7:
Smaż placki ziemniaczane na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Teraz możesz nieco zmniejszyć ogień, aby placki ziemniaczane mogły się przygotować w środku. Możesz również przykryć patelnię pokrywką, ale wtedy placki ziemniaczane okażą się miękkie, bez chrupiącej skórki. Mam je cudownie smażone w środku na małym ogniu.
Krok 8:
Wyjmij gotowe placki ziemniaczane na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed kolejną porcją ponownie podgrzej i dodaj trochę oleju na patelnię. Usmaż w ten sposób całe ciasto.
Krok 9:
Podawaj placki ziemniaczane na gorąco ze śmietaną. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g