skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić napój z cytryny, imbiru, kurkumy i miodu? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość miodu, cytryn, imbiru i kurkumy można dostosować do własnych upodobań. Miód można zastąpić cukrem lub innym słodzikiem. Świeży imbir można zastąpić 2 łyżkami.l suchy.
Krok 2:
Ponieważ cytryna jest używana w napoju wraz ze skórką, owoc dokładnie spłucz, wyszoruj i ponownie spłucz. Następnie pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połówek. Wygodniej jest to zrobić za pomocą ręcznej lub elektrycznej sokowirówki.
Krok 3:
Za pomocą tarki usuń cienką żółtą warstwę skórki, uważając, aby nie złapać białej musztardy. To biała warstwa nadaje napojom gorycz. Im mniej jest w napoju, tym mniej będzie gorzki.
Krok 4:
Obierz korzeń imbiru i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na drobnej tarce. To imbir nadaje napojowi ostrość. Dlatego jeśli potrzebujesz niezbyt ostrego napoju, zmniejsz ilość imbiru o połowę.
Krok 5:
Na patelnię wlej posiekany imbir i skórkę z cytryny. Wlej wodę. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj, mieszając, przez 5-7 minut.
Krok 6:
Dodaj kurkumę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 7:
Powstały napój przecedzić przez sito lub gazę i schłodzić.
Krok 8:
Dodaj sok z cytryny i miód do wciąż ciepłego napoju. Dokładnie wymieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
Krok 9:
Wlej napój do szklanek. Możesz podawać na ciepło lub schłodzone. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Przepis można uzupełniać i modyfikować. Na przykład cytrynę można zastąpić grejpfrutem, uzupełnić limonką. Smak napoju będzie inny. Spróbuj tego, co najbardziej Ci się spodoba.
ważne! dietetycy nie zalecają spożywania napojów o podobnym składzie dla osób cierpiących na alergię na jeden lub więcej składników, a także z niewydolnością nerek, przewlekłymi chorobami narządów wewnętrznych, nadciśnieniem, chorobami układu krążenia i chorobami przewodu pokarmowego. Do każdej diety i leczenia należy podchodzić mądrze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g